Deze week werden voor de tiende keer de Nederlands-Poolse Business Awards uitgereikt. En dat in een prachtige omgeving: het COBRA-museum.

Cees Werff, de voorzitter van de Nederlands-Poolse Handelsbevorderings Kamer (NPCH) opende de bijeenkomst. De zaal zat helemaal vol. Werff vertelde vereerd te zijn met de komst van de plv. eerste minster / tevens minister van Economische Zaken van Polen, Mr. Janusz Piechociński. Hij wilde graag  de Keynote speech houden.

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: ‘Het is een belangrijke Award. Het staat voor de groeiende samenwerking tussen Polen en Nederland. Maar er is nog potentieel voor meer samenwerking. Nederland en Polen delen een gezamenlijke geschiedenis, de Polen waren een van onze bevrijders in de Tweede Wereldoorlog. Nederland, als open economie,  heet mensen uit het buitenland, zoals de Polen, hartelijk welkom. Polen is een sterk land met een snelle economische groei.’ Met een blik naar Piechociński op de eerste rij:Jullie leken wel immuun voor de laatste economische crisis.’ De Boer vindt dat Nederland wil weer het rijkste land van de wereld moet worden, zoals het ooi is geweest.  ‘Daarom moeten we samenwerken, nog meer dan we al doen.  Potentiële samenwerkingsterreinen: Water, Logistiek, Gezondheidszorg, Agrofood, Horticultuur en Energie. Polen is ook een goede markt voor de MKB-bedrijven. Vlak voor de zomer heeft het Koninklijk Paar nog Polen bezocht en toen is ook dit de laatste punt aan de orde gesteld.’

Ben de Vrie presenteerde de derde Poolse Business Monitor. De inflatie is laag in Polen. Van 2014 – 2028 zal Polen naar verwachting 6,4% economische groei kennen,  Nederland zal in dezelfde periode 3.0% groei kennen. In 2028 is de Poolse economie voor het eerst groter dan de Nederlandse. In een stippenkaart van Potentials / Risks Countries zagen we als landen die zich als stipjes linksboven bevonden China, VS, UK maar ook Polen. Een Survey  ‘Nederlandse bedrijven in Polen’ leverde op dat het nog heel goed mogelijk was goede professionals op de arbeidsmarkt te vinden. Alleen worden nu wel hogere lonen gevraagd.  Aan de wederzijdse samenwerking heeft de Poolse economie 150.000 banen te danken. Daaraan verbonden zij er nog eens 30.000 in Nederland gecreëerd, in totaal dus 180.000 banen. De belangrijkste barrière om in Polen te starten is de bureaucratie. Positief is dat er weinig corruptie is in Polen. Het rapport komt op Internet.

Keynote Speech, Minister Janusz Piechociński. De minister haalde de recente voetbalwedstrijd van Polen tegen Duitsland in herinnering. Polen won, maar wel met behulp van een Ajax-speler, Milik. Hij dankte Nederland voor het vertrouwen dat het in Polen had na de omwenteling van 1989.  Hij bedankte  Nederland voorts  voor 25 jaar samenwerking. En hij bedankte voor het instituut van de Nederlands-Poolse Businessprijs. En als allerlaatste dank voor het kiezen van Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad.

Piechociński: ‘Er zijn nu problemen vanwege Oekraïne. De energieprijs gaat omhoog. Is de wereldcrisis al voorbij? Hoe maken we van de EU een levende Unie, een Unie die initiatieven niet beknot? Op energiegebied ben ik voorstander van één Europese energiemarkt, hierdoor kunnen we energiezekerheid hebben. Waar het ons in Europa aan ontbreekt is vertrouwen, ook op zakengebied. De EU moet een civic economy worden, een economie van de burgers. Dat was ook de droom van Jacques Delors. Nu lopen we achter op zijn droom. Gezamenlijke business projecten kunnen ervoor zorgen dat de droom alsnog uitkomt. Polen heeft veel te leveren. Er zijn 120.000 researchers in Polen, velen met een Ph. D. Er zijn veel ingenieurs. Er hebben zich sterke Poolse bedrijven ontwikkeld, bijvoorbeeld in de IT. De sterke modernisering van Polen komt voor een deel dankzij de IT. We zijn achtste in de wereld op het gebied van Design, vierde op het gebied van meubels en leider op het gebied van de automotive industry.

Niet alleen Polen en Holland moeten sterker worden, maar ook Europa als geheel. Wij, Polen, hebben veel goede contacten met de Kaukasus-landen en de andere Midden- en Oost-Europese landen, daar kan Nederland van profiteren. We moeten samen optrekken. Vooral op het gebied van de gaszekerheid is samenwerking gewenst. Nu de roebel valt is er sprake van waardeverlies. De Poolse economie groeit dit jaar met drie procent. Ondanks de problemen met Oekraïne hopen dit volgend jaar, in 2015,  ook te behalen.’

Business Awards 2014 Ceremonie
Ewald Raben vertelde dat na een lange selectie drie kandidaten waren overgebleven. ‘Het was moeilijk. We hebben zelfs twee sessies nodig gehad.’ Uiteindelijk bleven over Aracadis, het bedrijf dat in binnen- en buitenland werkt aan Water projecten, Omnivent, dat opslagsytemen voor landbouwproducten als aardappelen, uien en wortelen heeft ontwikkeld en ERS Railways, actief op het gebied van transport.

Raben: ‘We hebben gelet op een aantal zaken. Sociale verantwoordelijkheid, duurzaamheid, aanwezigheid van strategie implementatie, groeimogelijkheden, innovatie, risico bereidheid. Op dit alles gelet is de winnaar: ……………………. OMNIVENT!’

De mannen van Omnivent waren heel blij. Een van hen sprak een dankwoord. Daarna was er een panelgesprek met eerdere winnaars van de Nederland-Poolse Business Award. Enige uitspraken: ‘Ieder jaar worden de belastingen in Polen hoger’, ‘Polen is niet alleen Warschau’, ‘Binnen Polen is een grotere competitie dan voorheen’, ‘Er zijn genoeg mensen te vinden voor managementposities’, ‘De lonen gaan omhoog in Polen’, ‘Als je naar Polen gaat doe het stapje voor stapje’, ‘Neem een Poolse partner’, ‘Je moet de Poolse cultuur leren kennen’.

COBRA-museum
Els Ottenhof, commercieel directeur van het COBRA museum vertelde dat haar museum gesponsord wordt door ING. ING heeft een hele kunstpoot opgezet met de naam ING Art Management. Haar museum heeft een uniek sellingpoint, de COBRA-collectie.  Ze probeert aandacht van bezoekers te trekken door eens per jaar Blockbuster-exposities te organiseren, in 2007 was dat Picasso, in 2012 Paul Klee, in 2013, Hundertwasser, dit jaar Guggenheim New York, volgend jaar, 2015, Miro en in 2016 Constant.

Daarnaast is COBRA Global ontwikkeld ook met behulp van de Gulf Art Guide. Er komt een pilot in het Sabanci Museum Istanboel. Verder komt eraan Art Dubai, Muscat Oman, New Delhi Abu Dhabi en Sjarjah.

Ellen Bertrams vertelt over 40 jaar ING Collection. ‘We hebben in totaal 15.000 kunstwerken. Jullie kunnen nu een rondleiding krijgen om een selectie daarvan in het COBRA-museum te zien.’ Dat willen we natuurlijk graag. Er blijken inderdaad prachtige werken te hangen, waaronder diverse van Poolse kunstenaars.

Ten slotte dankt Cees Werff allen voor hun aanwezigheid en bijdrage. Hij spoort aan om potentiële kandidaten voor de Award volgend jaar te bewegen mee te gaan doen.

http://www.handelsbevordering.nl/over-nch/nieuws/333/persbericht-omnivent-wint-dutch-polish-business-award-2014