Na vier jaar actief te zijn geweest in het bestuur van HBN treden Judit Joffers-Szalai en André  Komáromi terug als resp. voorzitter en penningmeester. Hun plaatsen worden ingenomen door Anna Lorant en Zsolt Szirony.  Szalai en Komáromi blijven actief in het nieuwe bestuur.

De bestuursleden – zes in totaal – doen het werk voor HBN naast hun gewone baan in hun ‘vrije tijd’.  Ze willen een bijdrage leveren aan de economische opbloei van Hongarije en allemaal hebben ze wel een familie- en/of zakelijke connectie met het land.

Hoogtepunten
Judit Joffers-Szalai ziet, terugblikkend, een aantal hoogtepunten. De bijeenkomst over outsourcing in het KLM-gebouw waar Camiel Eurlings nog zelf kwam opdagen komt onmiddellijk naar boven. En de bijeenkomst bij TMF op de Zuidas met toenmalig Nederlands ambassadeur in Boedapest, Robert Milders. Maar ook het evenement op The Hague-Rotterdam Airport ter ere van het starten van een vluchtlijn tussen Rotterdam en Boedapest van Transavia. En dan de strategische partnerschappen: de Hongaarse ambassade in Nederland, de Nederlandse ambassade in Boedapest en – recent de MKIK, de Hongaarse Kamer van Koophandel en Industrie, en de NHCC, de Dutch-Hungarian Chamber of Commerce. En ten slotte de bijeenkomst over agribusiness bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) waar de situatie en mogelijkheden van de Hongaarse landbouw onder de loep werden genomen.

Judith Joffers-Szalai: ‘Dat laatste was een sectorgericht evenement. Dat doen we een maal per jaar. De andere evenementen zijn netwerkevenementen. Daar worden thema’s aan de orde gesteld die zowel het Nederlandse als het Hongaarse bedrijfsleven bezighouden. De bedoeling is niet alleen kennis te delen, maar ook mensen de gelegenheid geven contacten op te bouwen.’

Ontspannen zakendoen
De drempel ligt laag en de sfeer is gemoedelijk. Szalai: ‘Het is een open netwerk en het zakendoen gaat op een ontspannen manier.’ Ze was altijd op zoek naar de GGD, de Grootste Gemene Deler, dingen die voor beide landen interessant zijn. ‘Niet alleen het vergroten van de export van producten, maar we keken ook naar nieuwe kansen voor zowel Nederland en Hongarije. Neem het mestoverschot in Nederland en het fosfaattekort in Hongarije.’

Andre Komáromi: ‘We willen vooral het Nederlands zakenleven oriënteren richting Hongarije. Outsourcing is een hot topic. Veel Nederlandse bedrijven hebben al onderdelen van hun werk naar Hongarije uitbesteed – KLM bijvoorbeeld de hele facturering – en andere bedrijven overwegen het. Ook andere landen in Midden en Oost-Europa komen voor hen in aanmerking, wij informeren hen dan over de specifieke Hongaarse mogelijkheden. Boedapest en Debrecen zijn interessante steden om iets op te zetten. Qua logistiek ligt Hongarije, omringd door zeven landen, geweldig. Er is een rechtstreekse infrastructuur Eindhoven – Debrecen. De algehele infrastructuur is goed, het personeel is goed opgeleid en spreekt ook een buitenlandse taal – Engels of, Duits. Nederland doet al veel, het is de derde investeerder in Hongarije. ’

Win-win voor beiden
Op mondiale schaal zijn er ook mogelijkheden. ‘Hongarije heeft ook zijn eigen agenda. Kijkt niet alleen naar het westen, maar ook naar het oosten: Zuid-Oost Azië en China. Ook in dat opzicht kun je zoeken naar mogelijkheden voor een win-win voor beide landen. Bijvoorbeeld Hongaarse wijn in combinatie met een Nederlandse exporteur naar China. Vergeet ook niet de focus op de groeipotentie van de creatieve industrie en de aandacht naar de ondersteuning van de innovatieve start-up ondernemingen in onze landen.’

Er wordt samen opgetrokken met de Nederlandse ambassade in Hongarije en de NHCC. Komáromi: ‘Ook op het gebied van Charity. Op dat gebied kiezen we elk jaar gezamenlijk met NHCC een doel waar we samen voor inzamelen. Vorig jaar hebben we een instelling voor autistische jong-volwassenen gesteund, dit jaar viel de keuze op de Szent Miklos Iskola. De school biedt een veilige leer- en werkomgeving voor kinderen die een achterstand hebben opgelopen door hun moeilijke thuissituatie.’

Joffers-Szalai: ‘Al met al kijken we terug op een positieve periode de afgelopen vier jaar. Graag wil ik benadrukken dat HBN een politiek onafhankelijk, zakelijk platform is geworden.’

Nieuwe voorzitter Anna Lorant
De nieuwe voorzitter is Anna Lorant. Zij heeft een eigen bedrijf, Kirchner Coaching. Zij werkt als executive business coach en is ook advisor L&D, Learning and development. Anna Lorant: ‘Ik ben register-accountant, begon te werken bij Coopers & Lybrand, een accountancyfirma, in Boedapest. Ik kreeg al snel een ‘manager-position’. In 1996 kwam ik voor de firma in Amsterdam te werken. Op gegeven moment koos ik ervoor om voor mezelf te beginnen.’

Ze is gevraagd als voorzitter door Judit Joffers Szalai en André Komáromi. ‘Ze zochten iemand als voorzitter van HBN die goed met mensen kon omgaan en in staat was netwerken te bouwen. Ik vind het een mooi en uitdagend proces. HBN is negen jaar oud, heeft mooie tijden gehad met grote sponsors. Die zijn voor een deel weggevallen door de economische crisis. Het gaat er nu om een strategische visie te formuleren, waarin duidelijk is wie (potentiële) strategische partners zijn. Het is veel werk en ik doe het naast mijn eigen vaste baan. Het is belangrijk dat ik daartussen een goede balans vindt.’

Als kernpunten noemt Anna Lorant drie zaken: het HBN als brug tussen het Hongaarse en Nederlandse zakenleven, het fungeren als platform voor de toegang tot en de uitwisseling van informatie en het netwerken. Lorant: ‘We zijn al begonnen met het vernieuwen van de website. En op 27 november is er in Boedapest bij de Hongaarse Kamer van Koophandel en Industrie een seminar met de titel ‘Hoe betreed ik succesvol de Nederlandse markt’.’

http://www.huchamber.nl/