Afgelopen donderdag organiseerde het Hungarian Business Network een wijn  & spijs proeverij in Novotel Amsterdam. Het was gezellig druk. Velen waren van de partij, onder andere onze vorige hoofdredacteur, Marianne Visser van Klaarwater met haar man.

Ik maakte om te beginnen een rondje langs de wijnstandjes. Bij Miranda Beems dronk ik een Nyakas Don Oliver 2013. Miranda Beems: ‘De Hongaren gebruiken de Irsai Olivér druif om lichte, kruidige en meestal droge aperitief wijnen van te maken. Wijnhuis Nyakas maakt zo een knisperdroge wijn van pure Irsai  Olivér met kruidige gember in de smaak. Voor deze Don Oliver heeft Nyakas het sap van Irsai  Olivér gemengd met Chardonnay. Een uitstekend idee. Want de laatste voegt breedte toe, maakt de wijn zachter en voller van smaak, zonder het kruidige karakter te verliezen.’   De wijn komt uit Etyek, ten westen van Boedapest. ‘Het was vroeger een staatsbedrijf. Ze verbouwden graan en er waren paarden. Nyaka betekent paardehals, nyakas halsstarrig. Er lopen nog steeds paarden in de buurt van de wijngaard.’

Vriendenconcept
Daarna sprak is met Cisca Ansem. Cisca maakt zelf wijn met de naam Hegyem. Hegyem betekent ’mijn berg’. De wijngaard ligt in de heuvels van zuid-west Hongarije. In 2006 is ze begonnen met het herstellen van oude wijngaarden in oude glorie. Ze heeft er twee nieuwe wijngaarden bij getrokken. Er groeien Szölöhegy-druiven. Een hectare is beplant en het groeit naar 1,5 hectare. In 2013 produceerde Cisca 2300 flessen, dit jaar naar verwachting 3300. De wijn wordt rechtstreeks aan afnemers verkocht volgens een “vriendenconcept”. Cisca Ansem: ‘In een aantal landen, zoals de VS bestaat al langer een ondernemerswijze, Consumer Supported Agriculture (CSA) geheten, waarbij een duurzame relatie tussen de producent en de consument tot stand wordt gebracht. De producent, in dit geval ik als wijnboer van Hegyem, zorgt ervoor om jaarlijks fijne wijnen te maken, die als eerste aan de Vrienden van Hegyem geleverd worden.’

Vervolgens sprak ik Willem Kastelein van Wijnhuis Kastelein. ‘Wij importeren verschillende Matias wijnen. Wij hebben exclusief een 14-tal labels, zowel witte, rosé als rode wijn. De wijngaarden zijn 100 hectare groot in verschillende gebieden: Pécs-Mecsekalja, Badacsony, Villány-Siklós en Skekszárd. Wij hebben een Cabernet Franc 2008 Matias uit Skekszárd, een Cabernet Franc 2009 uit Villány en een mooie Zweigelt 2009 Matias uit het gebied Pécs.’ Het bedrijf komt uit Oudewater, heeft veel directe contacten met wijnliefhebbers en is nogal eens van de partij op (wijn)evenementen. Willem Kastelein: ‘Net zoals je die veel in Hongarije hebt, feestjes waar je relaxt kunt genieten.’

Nieuwe HBN-voorzitter
Daarna haalde ik een lekker bordje goulash bij Meretei Gábor en later nog een portie zuurkool met pittige worst. Aan de ronde tafel kwam ik in gesprek met Marjolein Bogaard en Eva Sztankó, twee vriendinnen uit Loenen aan de Vecht. Marjolein had een netwerkbedrijf en wil, behalve in Nederland, ook actief in Hongarije worden. Binnenkort komt er waarschijnlijk een stukje over haar plannen op deze site.

André Komáromi heette, namens het Hungarian Business Network, alle aanwezigen welkom. Hij vertelde dat het Netwerk een nieuwe voorzitter had gekregen, Anna Lorant.  Anna Lorant vertelde met veel plezier aan de taak te beginnen. ‘Netwerken zal meer dan ooit centraal staan. Niet alleen ik ben nieuw, maar we hebben ook een nieuwe ambassadeur, Szíjártó Orsolya, en we gaan nauw samenwerken.’ Binnenkort meer informatie over het gaande en komende bestuur van het Hungarian Business Network op deze site.

Nieuwe ambassadeur
De nieuwe ambassadeur, ook aanwezig, vertelde de Hongaars-Nederlandse zakencontacten te willen versterken, samen met de Nederland-Hongaarse Kamer van Koophandel en Industrie in Boedapest. ‘Hongarije heeft ook een nieuwe minister van Buitenlandse zaken. Hij heeft een nieuwe strategie waarbij het cultuurdepartment betrokken is. Naast zaken zal cultuur meer aandacht krijgen in de wederzijdse uitwisseling.’ Afkomstig uit de private sector – ze was EU-consultant – wil ze werk maken van het promoten van start-ups, waarbij ze graag samenwerkt met bedrijven,  research instituten én het Hungarian Business Network.

http://www.huchamber.nl/, www.wijnadvies.com, www.hegyem.nl, www.wijnhuiskastelein.nl, www.hongaarsewinkel.eu