De consumentenprijzen in Tsjechië bleven in juni stabiel en de jaarlijkse inflatie bleek in mei met slechts 0,4% te zijn gestegen. Volgens de Tsjechische statistiekendienst werd dit vooral beïnvloed door de lagere prijzen van voeding en alcoholvrije dranken.

“In juni bleven de prijzen op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Na een stijging van 0,4% in mei daalden zowel de maandelijkse als jaarlijkse inflatie tot nul”, zei analist Michal Kozub. “Op het eerste gezicht lijkt dit goed nieuws, althans voor consumenten en niet zozeer voor de economie, die profiteert van een meer gematigde prijsgroei in plaats van stagnatie.”

Analisten zeggen dat de inflatie van 0,4% in mei wel verwacht werd, maar dat de daling tot nul een verrassing is. De scherpe afname werd voornamelijk veroorzaakt door een daling van 50% van de prijzen van aardappelen en wat andere voedingsproducten. De voedselprijzen in juni daalden met 1,1% na de groei van mei van 2,5%. De prijzen van aardappelen daalden met 53,3%, van fruit met 5,5%, en andere levensmiddelen zoals brood, melk en vlees gevogelte registreerden ook langzame reducties.

Bron en lees verder: Inflatie gestopt