Hoeveeel mensen we intussen al niet hebben meegemaakt op de ambassade weet ik niet. Volgens mij weten ze dat op de ambassade zelf niet eens. Ooit heb ik een ambassadeur gevraagd of hij wist wie zijn voorgangers waren en toen dacht hij niet dat dat ook maar ergens werd bijgehouden.

In mijn betere herinnering staat Elzo Molenberg nog gegrift als de voorlaatste ‘handelsman’ en de schok was groot toen ambassadeur Robert Milders aankondigde dat Elzo terug ging naar Nederland, maar dat hij blij was met de opvolging van Elzo, in de persoon van Bert van der Lingen.

Bert heeft zich al snel thuis gemaakt in zijn Boedapester werkomgeving en hij heeft het werk van Elzo op een kwalitatief hoogwaardige wijze overgenomen en zich op heel veel plaatsen populair gemaakt. Wat niemand kon vermoeden was, dat de grootse en gevierde ambassadeur Robert Milders tijdens zijn vakantie in Nederland kwam te overlijden. Bert was vanwege de vakantie van de Ambassadeur toch al de officiële plaatsvervanger (Plaatsvervangend chef de poste), maar die functie legde in een keer en voor een hele lange tijd een enorme last op zijn schouders, totdat (na een kortstondige ‘tussenpauzin’) Gajus Scheltema als ambassadeur in functie trad. Gelukkig voor Bert wist – en weet – hij zich gesteund door een enkele (Hongaarse) dames die de Nederlandse belangen uitstekend behartigen.

Nu kwam alweer een onverwachte aankondiging en het nieuwsbericht van de Rijksoverheid ziet er als volgt uit:

Rijksoverheid_Artikel

Zoals uit het persbericht blijkt, gaat de bal, ik bedoel ‘gaan de mensen’ weer rollen. Bert gaat werk doen waar hij als plaatsvervanger al redelijk geoefend in is, en gezien zijn benoeming ook succesvol, in ieder geval tot “Haagse” tevredenheid. Hoe het verder gaat met de Ambassade in Boedapest weet ik nog niet, krijgt hij een opvolger, of is zijn staf intussen zo deskundig en gemotiveerd dat zij het verder alleen af kunnen? En de arme Ambassadeur Scheltema, wie wordt zijn plaatsvervangend ‘Chef de Poste’, of mag hij niet meer op vakantie?

Dat is natuurlijk allemaal van later – en niet onze – zorg. Van Bert van der Lingen mogen we in ieder geval vast stellen dat hij het kennelijk goed heeft gedaan. Daarvoor Hartelijke Dank en van Harte Gefeliciteerd met deze promotie als Ambassadeur, in een nieuwe schitterende omgeving met vele nieuwe uitdagingen en kansen. Dag Bert!