Het toenemende handelsverkeer tussen Oost- en West-Europa heeft Nederland in de periode 1995 tot 2012 120.000 banen opgeleverd.

Die kwamen er vooral bij in de zakelijke dienstverlening, de retail- en groothandel en de agrarische sector. Dat blijkt uit een studie van ING Economisch Bureau, in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen.

Met deze banen werd 11 miljard euro toegevoegd aan het bruto binnenlandse product (1,9 procent van het bbp). Daarmee profiteert Nederland meer dan gemiddeld van de sterk toegenomen vraag uit Oost-Europa en Rusland, stellen de onderzoekers.

Alle EU-landen in het westen van Europa tezamen kregen er 2,3 miljoen extra banen (plus 1,5 procent) bij, de EU-landen in het oosten van Europa 600.000 banen (plus 1 procent).

 

Bron en lees verder: Handel met Oost-Europa