Seat komt in 2016 met een compacte SUV op de markt. Het groene licht voor dit model is gegeven en de auto zal worden gebouwd in Tsjechië.

Voor de productieplaats Kvasiny in Tsjechië is gekozen om de kosten te beperken. De auto is wel ontwikkeld door Seat in het Spaanse Martorell. Al in 2016 komt de auto, die op het MQB-platform (Modularer Querbaukasten) van VW is gebaseerd op de markt. Dat is nog iets eerder dan de nieuwe Yeti van Skoda. De afgelopen vijf jaar is het segment van de SUV’s met 40 procent gegroeid. Seat toonde enkele jaren geleden al concept cars die naar de SUV zouden kunnen verwijzen zoals de IBx op de foto.

Over de nieuwe compacte SUV werd lang gesproken door Seat en moederconcern Volkswagen, maar de kogel is nu eindelijk door de kerk. Het besluit kan worden gezien als een teken van vertrouwen in de toekomst van het Spaanse merk dat in 2013 355.000 auto’s verkocht en daarmee 152 miljoen euro verlies leed.