De smartphones die draaien op Ubuntu Touch, het mobiele besturingssysteem van Canonical, gaan tussen de 200 en 400 dollar kosten.

Dat zegt oprichter Mark Shuttleworth van Canonical tegenover The Inquirer. De toestellen, die door het Chinese Meizu en Spaanse Bq worden geproduceerd, krijgen volgens Shuttleworth midrange tot high-end specificaties.

“We richten ons meer op de high-end toestellen omdat wij de toekomstige pc willen verkopen”, aldus de ceo van Canonical. “Android is niet gemaakt om als persoonlijke computer te fungeren, en iOS-gebruikers hebben een te sterke emotionele connectie met het ecosysteem van Apple.”

In 2013 werd bekend dat Ubuntu, normaal gesproken een Linux-besturingssysteem voor desktops en laptops, ook op smartphones zou verschijnen onder de naam Ubuntu Touch.

Ubuntu Touch

Ubuntu Touch is in feite een volledige versie van Linux, waardoor apps die voor Linux beschikbaar zijn met kleine aanpassingen ook op telefoons zouden kunnen draaien.

Gebruikers van Ubuntu Touch kunnen hun smartphone of tablet ook aan een scherm koppelen, waarna zij met de volledige desktopversie van Ubuntu kunnen werken. Hierdoor zou de smartphone volgens Canonical de ‘toekomstige pc’ worden.

Crowdfunding
Canonical startte een crowdfundingproject om eigenhandig de hardware te gaan produceren. De Ubuntu Edge-smartphone zou een 4,5 inch-scherm van saffierglas, quadcore-processor en 4GB aan werkgeheugen krijgen.

Met een opgehaald bedrag van ruim 9 miljoen euro was dat de lucratiefste crowdfunding-campagne ooit, maar het doel van 24 miljoen euro werd niet gehaald. De Edge werd hierdoor niet gemaakt.

Bron en lees verder: nu