Het kabinet komt dit jaar met 32 miljoen euro extra voor mkb-bedrijven, waarvan 2 miljoen uit de provincies Brabant en Limburg komt. Het gaat om een bedrag om samenwerking en innovatie bij mkb’ers te stimuleren.

Dit laat minister Henk Kamp (Economische Zaken) woensdag weten aan NU.nl.
Ondernemers kunnen vanaf 15 april een subsidieaanvraag voor het geld indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Vorig jaar maakte de minister ook al een bedrag van 20 miljoen euro vrij. Dat geld was toen binnen enkele weken al vergeven aan 1.700 mkb-bedrijven en bleek daarmee flink overvraagd.

Topsectoren
Dit jaar kunnen mkb’ers drie maanden lang hun subsidieaanvraag indienen, waarna het geld zal worden verdeeld onder de meest innovatieve bedrijven en goede ideeën.

Het budget komt uit een regeling om mkb’ers meer te betrekken bij de topsectorenbeleid van Nederland. Bedrijven kunnen dan ook alleen subsidies aanvragen voor kennisvouchers, haalbaarheidsstudies en R&D samenwerkingsprojecten die aanhaken bij deze topsectoren.

“Door constant te vernieuwen en innovaties te ontwikkelen kan ons mkb sterk opereren en internationaal concurreren”, aldus Kamp.

Provincies
Ook de provincies Brabant en Limburg dragen ieder 1 miljoen euro bij aan de regeling. In Brabant is het geld alleen beschikbaar voor bedrijven in high tech systemen, in Limburg in de agrifood en tuinbouwsector; voor deze provincies belangrijke sectoren.

Het Rijk had ook andere provincies benaderd om bij te dragen aan de subsidieregeling, maar alleen in Brabant en Limburg kon men daarvoor geld vrijmaken.

MKB-Nederland stelt in een reactie dat het goed is dat er dit jaar meer geld beschikbaar komt binnen de regeling. “Maar wat ons betreft had het dubbele beschikbaar moeten worden”, aldus een woordvoerder.

Wel hoopt de ondernemersvereniging dat andere provincies ook nog kunnen gaan bijdragen. Dit vindt ook Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL. “Een miljoen is niet een enorm bedrag”, aldus Biesheuvel. Daarnaast hoopt ONL dat het geld vooral naar starters zal gaan.

Biesheuvel

Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL reageert positief op het extra geld. “Iedere regeling is er weer eentje”, aldus Biesheuvel.
Ook MKB-Nederland wijst er op dat de 32 miljoen euro niet het enige geld is dat voor de sector beschikbaar is. “Ook langs andere wegen gaat er heel veel geld naar MKB’ers in de topsectoren”, aldus de woordvoerder.

Bron en lees verder: Nu