De Poolse fritesindustrie maakte het afgelopen jaar een groei door van 16 procent. Hoofdverantwoordelijk voor die groei zijn met name Rusland en Oekraïne. De komende jaren zal dat naar verwachting doorzetten.

De opwaartse trend in de productie van diepgevroren aardappelproducten en chips in Polen de afgelopen jaren zal naar verwachting de komende jaren doorzetten. Belangrijkste motor voor de uitbreiding van dit segment is de groeiende buitenlandse vraag. De afgelopen twee jaar bleef de binnenlandse vraag naar verwerkt product stabiel. Wel een dip in de fast food en horeca in Polen.

De Poolse export van diepgevroren aardappelproducten wordt geraamd op 165.000 ton. Dat komt neer op een groei van 1 procent in vergelijking met 2012/13. In fritesexport was de groei groter: 12,6 procent in 2010/11, 11 procent in 2011/12 en 16 procent in 2012/13. De toegenomen export komt vooral door een groeiende vraag uit Rusland en Oekraïne.

Traditioneel is Polen de grootste leverancier in Rusland in de EU-27. Bijna 40 procent van de Poolse diepgevroren aardappelproducten gaan naar Rusland, zo’n 7 tot 8 procent naar Oekraïne. Opvallend is dat de EU-27 de grootste markt van Polen is voor diepvries frites; het gaat om ongeveer 40 procent van wat Polen exporteert.

De Poolse aardappelverwerkende industrie voorziet een stabiele groei van de uitvoer naar Rusland en Oekraïne. Wel neemt het tempo van de groei naar verwachting af. Behalve exporteur is Polen is ook importeur van diepgevroren aardappelproducten, voornamelijk afkomstig uit Nederland (bijna 50 procent) en België (35 procent ). Voor 2013/14 zal het land naar verwachting 38.000 ton importeren.


Bron en lees verder: Boerenbusiness