Een Pool die op de afgelopen Olympische Winterspelen in Sochi een medaille heeft gewonnen, kan daar nog heel zijn leven van genieten. De medailles leveren levenslang 800 euro per maand op. Ook in Duitsland is er een vangnet.

Polen keerde met zes medailles terug uit Sochi: vier gouden, een zilveren en een bronzen. Kamil Stoch (skispringen, 2x goud), Zbigniew Brodka (1500m snelschaatsen, goud; ploegenachtervolging, brons), Justyna Kowalczyk (10km cross country, goud) en de het viertal Katarzyna Bachleda-Curus, Natalia Czerwonka, Katarzyna Wozniniak en Luiza Zlotkowska (ploegenachtervolging snelschaatsen, zilver) waren de atleten die hun land eremetaal bezorgden. Daarnaast pakte Brodka ook nog een een bronzen plak met zijn ploegmaats Konrad Niedzwiedzki en Jan Szymanski op de ploegenachtervolging.

Buiten hun nationale heldenstatus krijgen de Poolse atleten nu ook levenslang 800 euro maand. “Een medaille levert een Poolse olympiër 800 euro per maand op, levenslang en belastingvrij.” Dat zegt de Nederlandse schaatser Bob de Jong in De Telegraaf. Hij pakte in Sochi brons op de 10.000m. “In Duitsland is er ook een goed vangnet. Amateurs krijgen een salaris en moeten daar buiten hun sport iets voor terugdoen. Als er ergens in de samenleving een capaciteitstekort is, worden er topsporters ingezet. Ze gaan tijdens een WK voetbal of een ander evenement aan het werk in de beveiliging.”

Toch is de Jong niet ontevreden over zijn carrière. “Ik heb door de jaren heen leuk verdiend en klaag zeker niet. Maar als ik naar het buitenland kijk, dan lopen we in Nederland achter”, trekt hij aan de alarmbel. “Sporters die tien jaar hebben getraind om in hun carrière op de juiste momenten één tot twee keer boven zichzelf uit te stijgen, zijn het slachtoffer. Ze zitten bijvoorbeeld met een studie die ze niet hebben kunnen afronden.”


Bron en lees verder: sport.be