Geregeld wordt ik verrast met vragen over Hongarije. Veel persoonlijke vragen, maar ook algemene vragen waarvan ik mij hier in Hongarije niet meer duidelijk realiseer dat zulke vragen in Nederland leven en de moeite van het beantwoorden meer dan waard zijn. De laatste vragen die ik kreeg waren ook van dat soort en wanneer ik de vragen anonimiseer zijn de antwoorden misschien wel voor meer lezers bruikbaar. Misschien is dit artikel ook een goeie voorbereiding voor de toekomst van “www.inzaken.eu”, met mogelijkheden tot het beoordelen van artikelen en het stellen van algemene (publieke) en persoonlijke vragen.
De tekst en de vragen uit de laatste brief worden cursief afgedrukt.

We hadden uw naam al voorbij zien komen met het inwinnen van allerlei info over Hongarije.
Nu is het zo dat we onlangs contact hadden met een vriendin van ons, en zij maakte ons erop attent dat we met eventuele vragen misschien ook wel bij u terecht zouden kunnen.
Vandaar dat wij u benaderen om te kijken of we wat helderheid in bepaalde dingen kunnen krijgen die we zelf niet helemaal duidelijk krijgen. We vragen ons af wat wijsheid is : de Nederlandse nationaliteit of de Hongaarse aannemen?

Ik weet niet wat jullie leeftijden zijn, maar wanneer jullie in Nederland pensioen rechten hebben opgebouwd zouden die (in de toekomst) mogelijk in gevaar komen wanneer jullie de Hongaarse nationaliteit aannemen. Aan de Hongaarse nationaliteit zijn geen directe voor- of nadelen verbonden. Met het lagere loonniveau zijn de pensioenen en de levensstandaard ook wat lager enz.

En is jezelf laten registreren hetzelfde als de Hongaarse nationaliteit aannemen of zijn dat 2 verschillende dingen?

Nee. Wanneer je een bepaalde tijd niet in Nederland woont (4 weken?) moet je in een nieuwe woonplaats geregistreerd worden, onverschillig of dat in Nederland of in het buitenland is. Om in Hongarije te registreren moet je je bij een zgn. “idegen rendézet” melden, meestal een afdeling van een groter (provinciaal (megyei)) politiebureau en aantonen dat je voldoende middelen van bestaan hebt (eigen vermogen, onroerend goed, inkomsten uit werk of AOW/pensioen enz). Je paspoort en/of identiteitsbewijs worden gecontroleerd en je krijgt een kaartje waarop staat aangegeven dat jullie je als burgers van de EU hebben aangemeld. Dat kaartje met een eigen persoonlijk nummer is geen identiteitsbewijs. Dat is en blijft je Nederlandse ID of paspoort. Je moet ze wel allebei samen bij je dragen. Altijd en hoe dan ook! Verder moet je je bij jullie woongemeente aanmelden. Daarvoor heb je de registratie kaart nodig en een geregistreerd woonadres: een verklaring van de verhuurder (waardoor “zwart” huren eigenlijk onmogelijk is) of het eigendomsbewijs van een huis dat door het Hongaarse kadaster, dat “földhivatal” of grondbureau wordt genoemd, wordt afgegeven. Sommige gemeenten verlangen daarnaast ook nog een woonvergunning dat meestal door hetzelfde kantoor/loket bij het “okmányiroda” de burgerlijke stand wordt gegeven. Hongaarse kaarten van de belastingdienst met je verplichte belastingnummer. Je ziektekosten verzekeringskaart ((andere afdeling van het belastingkantoor) “Társadalmi Biztostó” (TB in de volksmond) of wel de gemeenschap (sociale)) verzekering, (Voor een verplichte verzekering vanuit Nederland is een E-121 formulier noodzakelijk), rijbewijs en andere kaartjes hebben geen adres indicatie. In plaats daarvan krijg je bij inschrijving bij je woongemeente een zgn. “lakcím kártja” (woonadres kaart) die, jullie raden het al, altijd bij je moet dragen. Er zijn gemeenten die je graag een paar keer rond laten lopen. Bijvoorbeeld geen inschrijving bij de gemeente wanneer je nog niet bij de vreemdelingen dienst bent aangemeld, maar ook geen inschrijving bij de vreemdelingendienst wanneer je niet bij een gemeente bent ingeschreven… Goede raad is dan duur, maar de één of de ander zal altijd wel toegeven.

Wat betreft werk is xxx heel druk met solliciteren in Hongarije, ons woonhuis in Nederland is al verkocht. Hij werkt in de ICT branche en er zijn gelukkig nogal wat vacatures vrij die heel goed bij hem passen. Mocht u nog tips of adviezen hebben horen we het graag!

Als ICT-er is hij vast wel bekend met “Linkedin” en vergelijkbare sociale business-sites. Wanneer bij die sites bekend is dat jullie in, of vanuit, Hongarije werk zoeken krijgen jullie net zoals ik – en ik zoek geen werk – regelmatig aanbiedingen per email. Ook en vooral met banen in Hongarije. Vanwege het salarisniveau in Hongarije is het handig om eerst en vooral Hongaars te leren, om vervolgens voor een Nederlands of ander buitenlands bedrijf in Hongarije “aan de bak” te komen tegen een “bovengemiddelde” Hongaarse beloning.

We willen ook een andere auto kopen. Onze gedachten gaan ernaar uit om in Hongarije te doen bij een vertrouwde dealer omdat dit financieel gunstiger zou zijn?

Over tweede hands auto’s kan ik kort zijn. Zelf zal ik er nooit aan beginnen. Er zijn ongetwijfeld meer dan genoeg betrouwbare handelaren maar, hoe zie je het verschil? Nieuwe auto’s zijn meestal goedkoper dan jullie gewend zijn. Onze auto (een 2012 model waarvoor een 2013 model onderweg was) kostte omgerekend 18.000 Euro, volgens een Nederlandse dealer (telefonisch nagevraagd) in Nederland 28.000 Euro.
Zowel voor auto’ als huizen is Nederlands geld of een Nederlandse financiering door gunstiger rente en financieringsvoorwaarden veel voordeliger. Als buitenlander is het vaak moeilijker om een financiering rond te krijgen, want wat, als de buitenlander met zijn (uiteindelijk geleende, gefinancierde) Hongaarse bezit met de noorderzon vertrekt?

Als laatste vinden we de berichtgevingen over de “politieke sfeer” om het zo maar zacht uit te drukken wel wat verontrustend.
Onze vraag aan u die er al zolang vertoeft is hoe dit alles op u overkomt? Is het werkelijk verontrustend? Heeft u enig idee waar dit heengaat en wat dat dan voor invloed heeft op “de buitenlanders in Hongarije” oftewel de emigranten?

De Hongaarse overheid is traditioneel niet erg informatief naar de Hongaren. Dat leidt – zeker bij een crisis zoals die bestond – tot gemopper en gemor. Veel erger dan dat hebben de Hongaren het gelukkig nooit gemaakt. De huidige discutabele regering heeft wel door een zeer afknijpend beleid de staatsschuld terug gebracht tot (o.a door de Nederlandse Ambassade besvestigt in haar economische nieuwsbrief van november vorig jaar) 2,7%, op de schaal die in Europa de beroemde 3% als maximale grenswaarde stelt. Zelfs Nederland staat daar nog boven! In die zin hoort Hongarije bij de beste (braafste) vier Europese landen. In de praktijk betekent dat, dat Hongarije over een kleinere staatsschuld minder rente betaalt. Het voordeel wordt nu eerst gebruikt om de Hongaarse infrastructuur te verbeteren. Pas daarna komen langzaam maar zeker ook de sociale omstandigheden aan de beurt. Dat is een zaak van prioriteiten stellen die ook weer niet door alle Hongaren evengoed wordt ingeschat en begrepen.

Wij hopen van harte dat u bereid bent ons wat duidelijkheid te verschaffen omtrent deze vragen of ons eventueel kunt verwijzen naar heldere info hierover.

Op mijn beurt hoop ik dat jullie hier iets aan hebben, wanneer er nog vragen zijn, jullie weten mij nu te vinden.

Met vriendelijke groeten xxx.

Groeten terug,

Frits Niessen.