Heineken-Hungaria

Szijjártó Péter is geen minister en hij is geen (was wel) staatssecretaris. Zijn functie is “Kormány Biztos”, wat zich maar moeilijk naar het Nederlands laat vertalen. Je zou kunnen zeggen een gespecialiseerde vertegenwoordiger die namens de Hongaarse premier Orbán Viktor “boven” ministeries staat en op die manier meer en beter coördinerend kan optreden wanneer zaken meerdere ministeries aangaan.

Het “kantoor van de premier” Orbán Viktor heeft een “letter of intent” getekend met Herineken-Hungaria aangaande nauwe samenwerking tussen het kantoor van de premier en de Nederlandse bierbrouwer. De Hongaarse ondertekenaar was het hoofd van de Hongaarse Handels en investering organisatie en namens Heineken-Hungaria de lokale directeur generaal.

Szijjártó zei, dat de de Hongaars-Nederlandse relatie een belangrijke rol speelt in de Hongaarse economische groei. Nederland staat in grootte op de derde plaats als buitenlandse investeerder in Hongarije, met investeringen ter grote van 9,5 miljard Euro. Vorig jaar was Nederland de 11e meest belangrijke handelspartner met een turnover van net onder de 5 miljard Euro.

Oekraïne

Hongarije is een van de landen die aan de Oekraïne grenzen. 75 Kilometers hemelsbreed, zonder de lengte van kronkels en bochtjes die de grensmakers bedachten bij het vaststellen van de grenzen en de grootte van ieder land, mee te tellen. Een deel van de Oekraïne ligt direct over de Hongaarse grens en de meer of minder brede grensgebieden waren ooit, net zoals delen van Slowakije, Roemenië, Servië, Kroatie, Slovenie en Oostenrijk, ooit – in ieder geval tot kort na de eerste Wereldoorlog (het Trianon verdrag) – Hongaars. 75 Km grens voor zo’n enorm groot land met een enorme lange grenslijn is niet veel, maar toch heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán gisteren – 20 februari 2014 – een bezoek gebracht aan de Hongaars-Oekraïense grensstreek gebracht, omdat ook Hongarije zich klaar maakt voor de opvang van mogelijke vluchtelingen en slachtoffers. Natuurlijk hoort daar ook een versterkte grensbewaking bij, om hulpbehoevenden sneller te ontdekken, danwel te bereiken.

De Hongaarse OTP bank met 143.000 klanten in de Oekraïne, verdeeld over 140 filialen heeft gisteren 6 van haar filialen gesloten gehouden.

Dit bericht is gebaseerd op informaties van “Hungary Matters”, een nieuwsbrief van het “MTI”, het Hongaarse Nationale nieuwsagentschap.