NIJVERDAL – Wat zijn voor u de verwachtingen voor 2014? Al een begroting gemaakt van de omzet? Geen idee hoe u dat eenvoudig kan doen? Of wat u er mee zou kunnen? Lees dan verder in dit artikel om een antwoord te krijgen op deze vragen.

• Zet uw verwachtingen om in een percentagestijging of -daling
• Breng geleverde prestaties in beeld
• Vermenigvuldig bovenstaande gegevens
• Vergelijk de begroting achteraf met de werkelijke cijfers

Verwachtingen
Als ondernemer kent u uw branche als geen ander. U kent de schommelingen van de markt. Mogelijk dat uw accountant u ook van de nodige branche-informatie kan voorzien. Zijn de verwachtingen positief? Zal er meer verkocht worden in hoeveelheden of zal de prijs per stuk omhoog gaan? Hebt u dat in beeld, probeer dit dan om te zetten in een percentage. Eventueel zijn er ook benchmarks van uw branche beschikbaar.
Het verwachte percentage gebruikt u straks om de begroting te maken.

Geleverde prestaties
Om de begroting te berekenen, is het verstandig eerst in beeld te krijgen hoe u gepresteerd heeft. Dit is eenvoudig te achterhalen op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld in uw boekhoudprogramma raadplegen, hoeveel omzet er is geboekt op de betreffende omzetgrootboekrekeningen in 2013. Een andere manier is om de omzet van elk tijdvak (maand of kwartaal) die u heeft aangegeven op de omzetbelastingaangiften, bij elkaar op te tellen.

Omzetbegroting
Nu u de omzet uit 2013 weet, kunt u de omzetbegroting voor 2014 gaan vaststellen. Door het verwachte percentage voor 2014 te vermenigvuldigen met de omzet van 2013, hebt u eenvoudig een omzetbegroting voor 2014.
U zou dit ook per kwartaal kunnen doen. Als voorbeeld neemt u het 2e kwartaal van 2014. Wat zijn de verwachtingen van dit kwartaal? U gaat uit van een stijging van 3 procent. Uit de aangifte van het 2e kwartaal van het vorige jaar, bleek dat de omzet € 20.000 was. De begrote omzet voor 2014 is dan € 20.600.
U zou ook de omzet van het 1e kwartaal 2014 kunnen nemen, als seizoensinvloeden geen rol spelen.
De omzetbegroting kunt u ook apart per omzetgroep maken, indien u dat kunt achterhalen uit uw administratie.

En nu verder
Doordat u nu een doel (lees: begroting) voor ogen heeft, weet u waarvoor u moet gaan. U kunt achteraf deze begroting vergelijken met de werkelijke omzet. Op deze manier houdt u inzicht over hoe u gepresteerd heeft.

Hebt u hulp nodig bij het maken van een omzetbegroting of wilt u een volledige exploitatiebegroting, waarin ook de kosten worden meegenomen? Alfa Accountants staat voor u klaar, om met u naar uw toekomst te kijken!

Bron en lees verder: BC