Het Oostenrijkse suikerconcern Agrana neemt twee suikerfabrieken van het Roemeense Lemarco over. Met de uitbreiding hoopt Agrana haar marktpositie in Zuidoost Europa te versterken. Dat meldt het bedrijf woensdag op haar website.

Het gaat om de locaties in Urziceni en Liesti. Het suiker, zetmeel en fruitconcern Agrana is voornemens naast de productie van bietsuiker ook rietsuiker te produceren. Het is niet de eerste stap in Roemenië. Agrana produceert in Roemenië al suiker met twee fabrieken in Buzau und Roman.

De Roemeense suikermarkt met meer dan 500.000 ton suiker, bestaat voor twintig procent uit suiker van suikerbieten, het overige deel uit raffinage van ruwe rietsuiker. De mededingingsautoriteiten moeten nog de deal goedkeuren.

Agrana zegt het belangrijkste suikerbedrijf in Centraal- en Oost-Europa te zijn. In zetmeel is het is aanvoerder van gespecialiseerde producten in Europa, in bio-ethanol is het de belangrijkste producent in Oostenrijk en Hongarije. In het segment fruit is Agrana wereldleider in de productie van fruitbereidingen voor de zuivelindustrie en een van de toonaangevende producenten van vruchtensapconcentraten in Europa . De onderneming telt ongeveer 8.500 medewerkers op 55 productielocaties in 26 landen wereldwijd en haalt een omzet van ongeveer 3 miljard euro.

Bron en lees verder: boerenbusiness