Tsjechië heeft een nieuwe regering. Een opmerkelijke verschijning in het centrumlinkse kabinet is miljardair Andrej Babis, die aantreedt als minister van Financiën. President Milos Zeman beëidigde woensdag de ministersploeg onder leiding van de sociaaldemocraat Bohuslav Sobotka (42).

De oppositie is niet blij met de benoeming van Babis, die in de pers schertsend ‘Babisconi’ wordt genoemd, omdat hij net als de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi een zakenmagnaat is die de politiek in is gegaan. Als minister van Financiën heeft hij nu de leiding over de belastingdienst en andere instanties die zijn eigen bedrijven moeten controleren. Babis’ partij ANO keerde zich in de campagne tegen corruptie en vindt dat het land op zakelijke wijze bestuurd moet worden.

De nieuwe regering wil het Europese stabiliteits- en groeipact ondertekenen, waarin is afgesproken dat EU-landen hun begrotingstekort binnen de perken moeten houden en een boete riskeren als ze dat niet doen. De vorige, centrumrechtse regering zag niks in het pact.

Bron en lees verder: Volkskrant