In het Atrium van het stadhuis van Den Haag werd gisteren een tentoonstelling met posters uit de Visegrad landen geopend. De tentoonstelling ‘Visegrad Karma’ is een selectie van bekende politieke ‘plakkaten’ uit de jaren 1989 / 1990 van de Visegrad landen – Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije. Dat waren de jaren waarin zich de politieke omwenteling in deze landen afpeelde.

Humor
Ambassadeur van Hongarije Gyula Sümeghy verrichtte het openingswoord: ‘Met deze tentoonstelling willen we de 25e verjaardag vieren van de omwenteling in onze landen in de jaren 1989/1990. Het vormde het startpunt van een democratische ontwikkeling. De posters speelden een krachtige rol tegen de dictatuur. Er zit veel humor in. In al die moeilijke jaren heeft humor ons ook overeind gehouden.’ En hij gaf daar meteen een mooi voorbeeld van. Weet u het verschil tussen een democratie en een ‘democratie van het volk’? Dat is het verschil tussen een jacket en een straight jacket (een jack / jasje  en een dwangbuis).’

György Konrád
Burgemeester Van Aartsen vervolgens: ‘Posters waren de sociale media van die jaren. Ze laten ons de wedergeborte van de Midden-Europese cultuur zien.’Hij verwees naar de schrijver György Konrád die gezegd had: ‘De weg naar Europa loopt via Centraal Europa.’ Van Aartsen vond dat wij – in het westen van Europa – en zij, in het midden, veel van elkaar konden leren. ‘We moeten nieuwsgierig naar elkaar blijven.’

Tentoonstelling Visegrad Karma te zien van 29 januari tot 6 februari. Voor meer informatie: klik hier.