Polen zou meer op de radar moeten staan van Nederlandse ondernemers. Het Oost-Europese land biedt namelijk veel kansen voor handel. Dat zegt Paul Bekkers, de Nederlandse ambassadeur in Polen, in een gesprek met NUzakelijk.nl.

“Polen is een politiek en financieel-economisch stabiel land. Het is een goede vestiging voor goedkope productie en wordt vaak gebruikt als doorvoerhaven naar het oosten”, zegt Bekkers. Hij wijst erop dat al veel ondernemers de weg naar Polen weten te vinden, de export vanuit Nederland bedraagt jaarlijks 8,5 miljard dollar. “Dat is meer dan naar Brazilië, Zuid-Afrika en India bij elkaar.” Er liggen voor Nederland volgens Bekkers vooral kansen in de agrarische sector, de transport en logistiek, watermanagement en de energiesector. Die bedrijfstakken zijn vanuit de Nederlandse ambassade bestempeld tot topsector om de samenwerking meer onder de aandacht te brengen.

Crisis
Polen heeft zich als een van de weinige Europese landen weten te onttrekken van de wereldwijde schuldencrisis. Zelfs in 2009, het heftigste Europese crisisjaar, groeide de Poolse economie volgens statistiekbureau Eurostat met 1,6 procent. Ter vergelijking; de eurolanden lieten in dat jaar een economische krimp zien van gemiddeld 4,5 procent. Nederland kampte met een min van 3,7 procent in die periode. Een kwestie van strikt beleid zegt Bekkers. “Polen heeft zelfs in de grondwet opgenomen dat het begrotingstekort niet boven een bepaalde grens mag komen”.

Fondsen
Er moet ook aangetekend worden dat de banken in het land in veel mindere mate de internationale markten opzochten. Daardoor zaten zij ook niet verstrikt in de Amerikaanse rommelhypotheken waardoor zoveel banken in de problemen kwamen. Ook maakt Polen aanspraak op subsidiegelden van de Europese Unie (EU), zo is er voor de komende jaren ruim 100 miljard euro beschikbaar. Iets waar Nederlandse bedrijven ook gebruik van kunnen maken, zegt Bekkers. Dit geld moet namelijk hoe dan ook weer uitgegeven worden, dat kan al dan niet in samenwerking met Nederlanders.

Imagoprobleem
Ondanks de vele kansen die het land biedt, kampt Polen in Nederland met een imagoprobleem. Onlangs publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau nog een onderzoek waarin werd geconcludeerd dat twee derde van de Nederlanders negatief staan tegenover de komst van Oost-Europese arbeiders. Bekkers: “Ik krijg vaak te horen: ‘Wat hebben jullie toch tegen ons? Waarom worden wij daar zo slecht behandeld?’ Een Nederlandse parlementariër zei onlangs tegen mij dat Nederland een groot probleem heeft als alle Poolse arbeiders zouden verdwijnen.”

Bewust
In de ogen van Bekkers worden Polen zich steeds bewuster van de positie die zij innemen binnen Europa nadat zij jarenlang hebben moeten lijden onder verschillende bezettingsmachten. In de twintigste eeuw was dat eerst door nazi-Duitsland, opgevolgd door het communisme vanuit de Sovjet Unie. Dat waren vreselijke jaren voor de bevolking volgens Bekkers. Het gevolg is dat het land pas sinds 1989 in zijn huidige vorm en samenstelling bestaat. Het heeft er wel toe geleid dat Europa wordt omarmd door de inwoners, want de oorspronkelijke gedachte van de Unie is dat economische samenwerking oorlog voorkomt.

Europa
“Informeel is het land de woordvoerder van de onlangs toegetreden Oost-Europese landen. Er wordt beter en meer naar hen geluisterd.  Ik kan mij voorstellen dat Polen binnenkort een kandidaat gaat leveren voor een hoge positie binnen de Europese Unie”, aldus Bekkers. Toch staat de discussie over de invoering van de euro op een laag pitje volgens de ambassadeur. “Het gaat nu economisch goed en de prijzen zijn stabiel. Men is zich ervan bewust dat dit in Europa momenteel niet zo is, geen politicus in het land die daar zijn vingers aan wil branden”, aldus Bekkers.

 

Bron en lees verder:  ​NUzakelijk