Rabobank heeft haar Poolse bank Bank Gospodarki Zywnosciowej verkocht aan BNP Paribas voor PLN4,2 miljard, of ongeveer EUR1 miljard, meldt de bank donderdag. De Nederlandse bank laat daarmee haar ambities in Polen varen, nadat ze vorig jaar nog haar belang in de Poolse bank sterk had uitgebreid.

Volgens Rabobank wordt BGZ nu verkocht omdat de Nederlandse bank niet wil deelnemen aan de consolidatieslag die momenteel gaande is op de Poolse bankenmarkt. “We zijn verheugd dat een sterke en gerenommeerde bank, BNP Paribas, de positie van Bank BGZ kan versterken”, zegt bestuurslid Berry Marttin van Rabobank. Hij voegt daaraan toe dat de Franse bank de ambities van de Poolse bank verder kan ontwikkelen. BNP Paribas-bestuurder Stefaan Decraene voegt daaraan “significante groeivooruitzichten” te zien in Polen, dankzij de overname.

BNP Paribas bank bracht een maand geleden een bod uit op het 98,5%-belang van Rabobank in de Poolse bank, die genoteerd is aan de beurs van Warschau. De overname moet wel nog worden goedgekeurd door toezichthouders, wat gezien de voorgeschiedenis geen onbelangrijke factor lijkt te zijn. Rabobank breidde halverwege 2012 nog zijn belang van 60% in de Poolse bank uit tot 98%, omdat ze graag absolute controle wilde over de bank. Daarvoor was een belang van tenminste 75% nodig. De bank zou goed passen in de strategie van Rabobank om in het buitenland te focussen op landen met een stabiel politiek klimaat en sterke agrarische tradities.

Een half jaar later kondigde de bank echter aan het belang binnen vier jaar terug te brengen tot onder 75%. Rabobank verwees daarbij naar het beleid van de Poolse toezichthouder KNF, dat voorschrijft dat Poolse banken een aanwezigheid aan de Poolse aandelenbeurs behouden. Rabobank zou daarom uiterlijk medio 2016 de ‘free float’ weer uitbreiden tot tenminste 25%. Daarmee zou de gewenste absolute controle binnen enkele jaren weer verloren gaan.

Rabobank-woordvoerder Milou Verhaegh zegt donderdag dat deze voorwaarde van de Poolse toezichthouder geen rol speelde bij het besluit om de bank te verkopen. De consolidatieslag die gaande is onder Poolse banken, waar Rabobank niet aan wil deelnemen, is de reden voor de verkoop, zegt Verhaegh.
Poolse media berichtten in mei dat Rabobank overwoog de bank te verkopen. Een toezichtsvertrouwelijke mededeling van Rabobank hierover werd in oktober met vertraging bevestigd op de website van de Poolse bank.

BNP Paribas werd al snel genoemd onder de gegadigden. Ook het Spaanse Banco Santander SA (SAN.MC) deed een poging om Bank BGZ over te nemen, maar stuitte op mededingingsbezwaren van de Poolse toezichthouder.

Bron en lees verder: RTL Nieuws