Is Hampshire een ‘niet stedelijk graafschap rond Southampton’ in Engeland (Wikipedia), of is Hampshire een hotelketen met hotels onder andere in Eindhoven? Beide conclusies zijn waar, maar wij concentreren ons op het hotel in Eindhoven. Op verzoek van PublisherPartners, o.a. uitgever van de business blogs: inZaken.eu en GrafischeNieuwsbrief.nl, hebben wij in het Hampshire Hotel – Crown Eindhoven bekeken en beloofd om onze mening aan u allen kenbaar te maken.

Ondanks dat wij het hotel anoniem zouden bekijken, werd kort na aankomst in de bestelde “executive room”, namens de uitgever een lekker flesje wijn en een fruitschaaltje gebracht. Ondanks dat hebben wij onze bedoelingen niet kenbaar gemaakt bij het personeel, dat uiterst correct en hoffelijk was.

Onze eerste grote verassing was dat Hampshire Hospitality geen sterren hanteert, in ieder geval niet publiceert. Voor ons een zegen, want de sterren, ofwel de gebruikelijke standaard classificatie, zeggen helemaal niets over reële hotel, pension of campingkwaliteiten. Sterren geven alleen maar aan hoeveel (kwantitatieve) service geboden wordt. Enige onderdelen bij de hotel classificatie hebben wel degelijk iets met “het onderdak” te maken, zoals de vierkante meters oppervlak van (bad-)kamers, de grootte van bedden, liften enzovoort, maar meer nog secundaire voorzieningen zoals bar en restaurant capaciteiten en -mogelijkheden, of de aanwezigheid van en hoeveel sport-, zwem- en spelcapaciteiten. Dat (kleine) kinderen de 5 of meer sterren vakantie van ouderen in een (bejaarden-) hotel kunnen bederven, of dat bejaarden het kinderplezier in een jongerenhotel kunnen vergallen, daar wordt gemakshalve maar niet over gepraat. Net zo min, als dat een kraakhelder en brandschoon minihotel zonder sterren door de toeristen beter gewaardeerd kan worden dan een smoezelig 5 sterren hotel. Alleen, het meestal veel grotere 5 sterren hotel heeft meer geïnvesteerd, dan een klein hotel op grond van haar beperkte capaciteit(en) waar kan maken.

Het Hampshire Hotel – Crown Eindhoven is geen hotel met beperkte capaciteiten, maar het beschikbare grondoppervlak in het centrum gebied van de binnenstad is dat wel, met als logisch gevolg geen overdadige investeringen in zalen met oergezonde sport en aanverwante martelwerktuigen, net zo min als er Olympische zwembaden binnen passen, of veelvouden aan tennis- en andere banen. Wat dat aan gaat zou classificeren – volgens de geldende regels – het Hampshire Hotel – Crown Eindhoven zeker geen goed doen.

Tijdens het diner hebben wij een paar woorden gewisseld met Diederik-Jan. Een kelner die samen met een anonieme kok in de inkijk-keuken het hele restaurant bediende. Goed op elkaar ingespeeld, beleefd en voorkomend begeleidde hij de gasten naar de tafeltjes, of de bar, en bedienden zij samen, maar ieder binnen zijn eigen vakgebied, binnen acceptabele tijden alle gasten. Ik sprak met Diederik-Jan, omdat hij als kelner meestal niet met vragen over algemene hotelkwaliteiten belast zal worden, in ieder geval minder dan receptionisten. Daardoor hoopten wij op wat minder bevooroordeelde, marketing doorspekte, informaties.

Wat Diederik-Jan vertelde, bevestigde ons vermoeden over de belangrijkste doelgroep van het hotel. Zakenlieden en wetenschappers die – ten behoeve van de belangrijke lokale industrieën en universitair wetenschappelijke bestemmingen – Eindhoven in grote getale bezoeken. Ook de Babylonische kakofonie aan talen die door elkaar werden gebezigd maakten de woorden van Diederik- Jan uiterst acceptabel.
De kamer die wij kregen was royaal en meer dan groot genoeg voor een luxe en comfortabel verblijf. Zeker voor de vermoedelijke doelgroep was de schrijftafel meer dan voldoende. Uren lang hebben wij wakker gelegen en gewoeld om iets negatiefs, een kraakje of zo, over het bed te kunnen vertellen. Maar nee. Alles was goed en perfect, we hadden net zo goed gelijk kunnen gaan slapen.

De inrichting van het hotel is overwegend modern met illustraties aan wanden die de relatie met de belangrijkste industrieën en de Technische Universiteit goed weergeven. Natuurlijk beschikt het Hampshire Hotel – Crown Eindhoven over conferentie- en vergaderruimten, maar de waarschijnlijkheid dat de meeste en belangrijkste opdrachtgevers zelf over conferentiecapaciteiten beschikken maakt de meer traditioneel ogende vergadercapaciteit al snel toereikend. De liften voor de in totaal negen verdiepingen zijn ronduit snel te noemen. Wij hebben nooit hoeven wachten.

Maar toch, een hotel recensie schijnt niet te kloppen wanneer geen minder goede zaken kunnen worden vastgesteld. Na lang aarzelen kunnen wij toch wat noteren.
• De kaal en zakelijk aandoende receptie is voor de luxe, comfort en ontspanning zoekende toerist niet de meest uitnodigende entree.
• De afdoende beveiligde parkeerplaats ligt helaas een paar straten verder en de bereikbaarheid is niet duidelijk aangegeven.
• Het bad met douche is goed, maar de instap is hoog. Voor kleine gasten en voor gasten met enige bewegingsproblemen zal het in- en uit- de badkuip stappen, ondanks de aanwezigheid van een muursteun, niet eenvoudig zijn.
• Op het dak bevond zich waarschijnlijk een centrale afzuiginstallatie die revisie nodig heeft, want (alleen in de badkamer) was continue een op een betonmolen lijkend geluid waar te nemen, waarschijnlijk door versleten lagers.
• Het meest typische gebrek schijnt een standaard te zijn voor de hele internationale hotelwereld, ongeacht het land en ongeacht de classificatie: Eén gemakkelijke stoel voor twee personen lijkt normaal te zijn. Natuurlijk, een schrijfstoel en/of een poef zie je ook nog wel, maar twee gelijke, gemakkelijke stoelen is normaliter te veel gevraagd.
• En gebruiksaanwijzingen voor bijvoorbeeld de complexe TV mogelijkheden, of voor de centrale lichtschakeling op de kamers en een lijstje met waar lampenschakelaars keurig verstopt zijn ingebouwd, enzovoorts, zouden het hotelgemak voor niet geroutineerde hotelgasten sterk verbeteren.

Afsluitend kunnen we concluderen dat ons verblijf goed is bevallen en we dit met een gerust hart kunnen aanbevelen. De centrale ligging en vele zakelijke faciliteiten zullen de doelgroep goed bevallen. Een zakenhotel met duidelijke focus op mensen uit het bedrijfsleven.