Originele titel: Heel wat banken willen er met de Poolse Rabodochter vandoor

BNP Paribas heeft een voorlopig bod uitgebracht op de Poolse bank BGZ, eigendom van Rabobank. Dat heeft het Franse bankconcern donderdag bekendgemaakt. Eerder deed de Italiaanse bank UniCredit al een voorlopig bod. Ook de Poolse financiële instelling Alior en het Spaanse Banco Santander zouden interesse hebben in BGZ.

Rabobank zei in juni de ‘strategische opties’ voor BGZ te bestuderen. Naar verluid zou BNP Paribas ongeveer 1 miljard euro willen neertellen voor BGZ. ”Het niet bindende bod hangt af van een aantal voorwaarden, waaronder een positieve uitkomst van het boekenonderzoek”, aldus BNP Paribas. Rabobank kocht in 2004 een belang in BGZ van 35,4 procent voor een bedrag van 147,5 miljoen euro. Inmiddels heeft Rabo een belang van 98 procent in BGZ.

Meerdere geïnteresseerden
Vorige maand werd duidelijk dat internationale banken in de rij staan om de Poolse Rabodochter in te lijven. Terwijl een aantal Europese bankconcerns de laatste jaren hun belangen in Polen hebben afgebouwd om de kapitaalbuffers te versterken, willen andere hun posities in de grootste economie van Oost-Europa juist verstevigen. De Poolse bankensector staat al jaren onder streng toezicht en is relatief gezond vergeleken met veel andere Europese landen.

Beloftes Rabobank
De Poolse toezichthouder op de financiële markten heeft eerder laten weten de ontwikkelingen rond BGZ scherp in de gaten te houden. De beurswaakhond wees erop dat Rabobank vorig jaar nog een belang van ruim 25 procent in BGZ overnam van de Poolse overheid. Daarbij zou de Nederlandse bank beloftes hebben gedaan ten aanzien van investeringen op de lange termijn.

Bron en lees verder: Z24.nl