46 studenten van Summa Recreatie zijn dit schooljaar van start gegaan met een mbo-opleiding luchtvaartdienstverlener op de luchthaven van Eindhoven. In samenwerking met Eindhoven Airport en afhandelaar Viggo wordt deze opleiding sinds 1 september aangeboden. Voor deze branche is dit een bijzondere en unieke constructie. Eindhoven Airport verwacht de komende jaren een verdere groei in het aantal vluchten en passagiers. Om deze groei te kunnen faciliteren is er behoefte aan allround opgeleide luchtvaartdienstverleners mét praktijkervaring. De opleiding van het Summa College voorziet nu juist in deze behoefte door het opleiden van deze unieke allround luchtvaartdienstverleners.

Sociaal vaardig
Er is voor een opleiding op de luchthaven zelf gekozen omdat studenten daar pas echt goed het vak kunnen leren. “We zijn op zoek naar sociaal vaardige mensen”, zegt Fred Abbink General Manager van Viggo. “Mensen die snel kunnen schakelen en om kunnen gaan met stresssituaties. Je moet bijvoorbeeld mensen helpen die hun vlucht hebben gemist, of kinderen die alleen moeten reizen en passagiers die steeds mondiger worden. We zien “de wereld” veranderen. Het omgaan met deze situaties en veranderingen leer je nergens beter dan in de praktijk, dus op de luchthaven zelf.”De opleiding is op 2 manieren te volgen. Summa recreatie is dit jaar gestart met een 3-jarige opleiding op niveau 4. Voor havisten en afgestudeerde studenten van mbo-niveau 3 is er een 1-jarig traject.

Veelzijdige medewerkers
Het betreft hier een brede opleiding tot luchtvaartdienstverlener. Behalve het inchecken van passagiers kunnen studenten ook werkzaamheden verrichten voor bijvoorbeeld de passagierscontrole, de bagageafhandeling en de informatievoorziening. Het worden veelzijdige medewerkers die breed inzetbaar zijn binnen veel processen die zich op de luchthaven afspelen.De studenten van Summa Recreatie hebben daarmee ook een toegevoegde waarde voor Eindhoven Airport en alle betrokken partijen. De luchthaven en Viggo bieden ook werkgelegenheid aan studenten die op zoek zijn naar een bijbaan. De studenten van het Summa College die een dergelijke bijbaan zoeken hebben het voordeel dat ze reeds bekend zijn met de luchthaven en haar processen.

Opleiden in de praktijk
De samenwerking van een MBO-opleiding met Airport Eindhoven en Viggo is in deze vorm uniek . ‘Wij streven ernaar alle onderwijs in een zo realistisch mogelijke praktijkomgeving aan te bieden’ zegt Cor Konings Teamleider van Summa Recreatie en Luchtvaartdienstverlening. Studenten worden op een natuurlijke manier meegenomen in de bedrijfscultuur, schoolse kennis wordt direct herkend en in opdrachten op de luchthaven uitgewerkt. Wij zijn bijzonder blij dat we deze mogelijkheid hebben om onze studenten op deze manier op te leiden.