Polen wordt steeds belangrijker als exportland. Maar wil een ondernemer er voet aan de grond krijgen, dan moet hij zich willen aanpassen aan de normen van het land.

Dat meldt kredietverzekeraar Atradius dinsdag in een rapport, waarin het bedrijf in tien stappen uiteenzet hoe bedrijven hun kansen op zakelijk succes in Polen kunnen vergroten.

Volgens Atradius zijn er voor Nederlandse ondernemers vooral kansen op het gebied van infrastructuur, milieu en technologie, vooral omdat de Poolse regering hier stevig in investeert.

Ook online winkelen neemt in het 38 miljoen mensen tellende Polen een vlucht, wat kansen biedt voor Nederlandse ondernemers. Wel moeten zij er rekening mee houden dat het gemiddelde inkomen van Poolse huishoudens een stuk lager is dan in West-Europa.

Outsourcen
Ten slotte kunnen Nederlandse bedrijven erover denken om werk te outsourcen in Polen in plaats van in India of China. Daarvoor zijn in Polen ‘Speciale Economische Zones’ ingericht.

Maar succesvol handelen in Polen vereist wel kennis van en aanpassing aan de lokale gewoontes, stelt Atradius. “Bedrijven die hun kansen op zakelijk succes in Polen willen vergroten, moeten eerst hun huiswerk doen en zich verdiepen in de zakelijke normen en waarden van het land.”

Ook is het handig om een een lokale vertegenwoordiger aan te stellen, die Nederlandse bedrijven helpt hun weg te vinden in het Poolse rechtssysteem en die als tolk op kan treden.

De Nederlandse uitvoer bedroeg van januari tot en met mei 2013 5,5 miljard dollar, terwijl Polen voor 3,1 miljard dollar naar Nederland exporteerde.

Tien tips voor succesvol zakendoen in Polen:
– Zorg dat u vaste voet op de markt krijgt
– Benut de voordelen van de Speciale Economische Zones in Polen
– Raak betrokken bij Poolse infrastructuurprojecten
– Zorg dat de prijs goed is
– Verkoop online
– Vergeet niet dat de klant altijd gelijk heeft
– Niet alles kan vrij worden ingevoerd
– Begrijp de bedrijfscultuur
– Kies voor een geschikte manier van betalingszekerheid
– Speel veilig
– bescherm uw verkopen

Bron en lees verder: NUzakelijk