Wanneer je op zoek bent naar nieuwe afzetmarkten is het vaak moeilijk om te bepalen waar de beste kansen liggen. Natuurlijk hebben we allemaal wel gehoord van de BRIC landen en die zijn ook allemaal erg interessant. Maar er zijn ook andere alternatieven. Om een idee te geven waar de beste exportmogelijkheden zijn, heeft Atradius acht landen met potentieel naast elkaar gezet. Het zal geen verrassing zijn dat de BRIC landen hier ook toe behoren.

Brazilië
Brazilië is de op vijf na grootste economie ter wereld. Het land heeft een indrukwekkende en veelzijdige economie, die olie- en gaswinning, mijnbouw, verwerkende industrie, landbouw en een dienstensector omvat. Toch heeft Brazilië in vergelijking met de andere drie BRIC-landen een zwakkere economie. De groei is in 2012 enigszins vertraagd omdat de vraag naar Braziliaanse producten, met name grondstoffen, is afgenomen.

Toch is Brazilië een aantrekkelijke exportmarkt. Een markt die bovendien nog aantrekkelijker wordt gemaakt door de kansen voor zakendoen die het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 met zich meebrengen. Onze economen verwachten dat de groei in 2013 met 4 procent zal opleven.

Rusland
Na bescheiden prestaties in het eerste halfjaar van 2013 zal de economische groei in Rusland weer aantrekken. Het bbp zal in 2014 met 3,5 procent groeien dankzij herstel van de export en toename van de particuliere consumptie. Er is een groeiende vraag naar veel geïmporteerde goederen, variërend van voedsel tot chemische / farmaceutische producten, metaal, machines, consumentenelektronica en IT. Hierdoor is het een interessant land om naar te exporteren.

Het is ook positief dat leveringen naar Rusland doorgaans niet meer voorbereidings- en juridische toetsingswerkzaamheden vergen dan leveringen naar andere landen. Maar er zijn enkele bijzonderheden in de Russische wetgeving waar je als Nederlandse leverancier rekening mee moet houden.

India
De Indiase economie zal in 2013 naar verwachting met 6,5 procent groeien. De hoge inflatie blijft echter een probleem en ondanks een aantal recente inspanningen blijft het tempo van hervormingen te traag. Toch maken de grootte en diversiteit van het land, de liberalisering van de handelsgerelateerde wet- en regelgeving en de opkomst als industriële handelsmogendheid van India een aantrekkelijke afzetmarkt.

Een exporteur die succesvol zaken wil doen met India dient zich wel goed voor te bereiden. In een land zo complex en groot als India, zijn geen kant-en-klare wegen naar succes aanwezig. Belangrijk is dat exporteurs de tijd nemen om het land en haar gewoontes te leren kennen om mislukkingen te voorkomen. Je zult de Indiase zakenmentaliteit moeten begrijpen en vooral het geduld te hebben om een sterke relatie op te bouwen. Als exporteurs dit doen, kan India veel mogelijkheden bieden. Niet alleen voor grote multinationals, maar ook voor middelgrote en kleine bedrijven.

China
Op dit moment is de Chinese export onverwacht gedaald met 0,3 procent. Ondanks deze daling blijft de verwachte groei voor de Chinese economie meer dan 7,5 procent. Deze groeiende economie, is in combinatie met de dynamische arbeidsmarkt, hogere inkomens en groeiende consumentenvraag een aantrekkelijke afzetmarkt geworden.

De toenemende welvaart in China stimuleert de particuliere consumptie, en dit biedt mooie kansen voor buitenlandse exporteurs. Voorwaarde is wel dat leveranciers een grondig inzicht hebben in de werking van de Chinese markt en dat ze bepaalde aspecten van de Chinese wetgeving altijd moeten naleven, ongeacht het nationale recht dat van toepassing is op de verkoopovereenkomst.

Indonesië
Er zijn enorme mogelijkheden in een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Hier heeft de steeds groter wordende middenklasse een groeiende behoefte aan buitenlandse goederen en diensten, en dit is natuurlijk erg interessant voor (Nederlandse) exporteurs.

Omvangrijke overheidsinvesteringen in infrastructuur maken Indonesië steeds beter toegankelijk. Toch is het belangrijk dat buitenlandse leveranciers de tijd moeten nemen om elk aspect van de Indonesische markt te begrijpen en zich verdiepen in de Indonesische bedrijfscultuur. Samenwerking met een lokale vertegenwoordiger is dan ook zeer aan te raden.

Mexico
Mexico biedt groeiende exportmogelijkheden. Mexico is namelijk een zeer open economie en heeft vrijhandelsovereenkomsten met 44 landen. Door de vrijhandelsovereenkomst met de EU kunnen EU-landen naar Mexico exporteren onder voorwaarden die vergelijkbaar zijn met de voorwaarden in de VS en Canada.

De Mexicaanse middenklasse is de afgelopen jaren snel gegroeid. Deze trend zal zich doorzetten, naarmate consumentenkrediet makkelijker verkrijgbaar wordt. Om te achterhalen waar de vraag voor specifieke buitenlandse producten en diensten ligt, is gericht marktonderzoek nodig.

Turkije
Na de explosieve groei van 8,5 procent in 2011 was er een terugval tot 3,5 procent in 2012. Dit was voornamelijk te wijten aan de verminderde vraag uit de Eurozone. Voor 2013 wordt er weer een groei van ongeveer 4 procent verwacht en daarmee is Turkije nog steeds een van de snelst groeiende economieën van Europa. Dit biedt mooie perspectieven, maar daarnaast moeten ondernemers die hun diensten en producten naar Turkije willen uitvoeren ook rekening houden met een aantal risico’s.

Turkije kampt nog steeds met een ietwat instabiele munt en een vrij hoge inflatie. Bovendien zijn er signalen dat de markt oververhit zou kunnen raken. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat Turkse afnemers hun rekeningen niet of te laat betalen.

Polen
Polen heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan. Van een land dat verwoest was door de oorlog en vervolgens zuchtte onder het communistisch bewind, is het veranderd in een politiek stabiele staat met een bloeiende economie. Het is het grootste land van de ‘recent’ toegetreden leden van de EU en de consumentenbestedingen gaan dwars tegen de trend van de andere landen in Europa in.

Dit, in combinatie met de plannen voor investeringen in de infrastructuur, milieu- en technologieprojecten, zorgt voor reële mogelijkheden voor buitenlandse leveranciers. Ze moeten deze fascinerende markt dan wel op de juiste manier benaderen.

Auteur: Guido Minnaert (Atradius.nl)
Bron en lees verder: Businesscompleet