Heel, heel lang geleden (1994) ging de eigenaar van het kleine Haagse “Dino” reisbureau – met “Praag” ervaring – met een Zuid-Hollandse provinciale delegatie mee naar Hongarije en raakte in Hongarije onder invloed. (Van het land, natuurlijk). Daarna organiseerde Oscar, want zo heet hij, ook reizen naar Hongarije en kwam ik met Oscar in contact. Programma’s en stadsrondritten in Boedapest en de Donauknie waren de hoofdzaak, maar het verdere begeleiden van zijn gasten naar bezienswaardige plaatsen en steden hoorden daar ook bij.

De meeste gasten van de licht-Curacao-kleurige Oscar, die op 13-jarige leeftijd met zijn Nederlandse moeder mee (terug) kwam naar Nederland, waren bijzondere toeristen met speciale wensen: Haagse Nederlanders met tenminste een langdurige Indonesië ervaringen vormden de meerderheid en onder hen was zelfs een uitgebreid retro-orkest geformeerd dat verzot was op 50-er en 60-er jaren muziek en er op stond die muziek hier en daar op vakantie te kunnen spelen. Deze Nederlanders blonken ook uit door de jam-potjes met zelfgemaakte sambal die ze in de zakken van hun kostuums overal mee naar toe sleepten, vaak tot genoegen van Hongaarse restaurateurs die best wel eens van het scherpe goedje wilden proeven.

Het hoogtepunt kwam op een gegeven ogenblik in Szentendre, toen Oscar als gevolg van een ernstige hooikoorts aanval zijn ogen nauwelijks meer open kon houden en in de plaatselijke apotheek een beeldschone Hongaarse ontmoette (dat zag hij dan weer wel) met vergelijkbare problemen. Op het moment dat hun ogen elkaar ontmoetten vlogen de vonken bijna letterlijk door de apotheek en een afspraakje voor de volgende avond (zonder zijn groep) was het begin van een, in ieder geval tot nu toe, levenslange romance. Na enkele jaren van driftig en frequent heen en weer vliegen is Oscar uiteindelijk bij zijn “Monika” gebleven en volgde Oscar zijn Monika bij haar familieactiviteiten, het bouwen van nieuwe riante woningen om ze vervolgens voor goede prijzen door te verkopen. Monika studeerde toen nog architectuur, wat zij uiteindelijk als erkend en geregistreerd architect succesvol voltooid heeft, terwijl zij ondertussen ook nog twee prachtige kindertjes van Oscar kreeg, een meisje en een jongen. Omdat de huizenbouw op een gegeven moment niet meer zo succesvol was als daarvoor, is Oscar als kok in onder andere Japanse en Griekse restaurants gaan werken en heeft hij elders de nodige kennis over internationale en Hongaarse biologische wijnen opgedaan. Daarna brak voor Oscar de tijd aan, om aan zijn lang bestaande wens te gaan werken. Een eigen restaurant in het bij toeristen zo bekende Szentendre, Ongeveer 15 km ten noorden van hartje Boedapest.

Szentendre is een oorspronkelijk en herkenbaar Slavisch plaatsje dat bol staat van culturele objecten, beeldende kunstenaarsgemeenschappen oude kerkjes, ook een Orthodoxe kerk, musea, klinkersstraatjes waar nauwelijks auto’s doorheen passen en, Szentendre ligt heel romantisch aan de Donau. Oscar en Monika hebben in het centrum van Szentendre, naast het Stadhuis, een traditioneel maar oud en verwaarloosd monumentenlijst-pand gekocht dat door haar conditie moeilijk verkoopbaar leek te zijn. Uiteindelijk is het naar de plannen van Monika gerestaureerd, vernieuwd en aangepast tot het Mjam-restaurant met een binnen-terras-tuin. Mjam is een Hongaarse uitroep dat zoveel betekent als het Nederlandse mmm… en, net als het Nederlandse mmm…, in geen enkel woordenboek is terug te vinden. Eigenlijk betekent het zoveel als “bijzonder lekker” of “een streling voor de tong”.

Een menukaart hebben Oscar en Monika niet. Hun aanbod staat in het restaurant op een wand-schoolbord genoteerd en varieert met de dag of per afspraak, voor groepen. Het is een gecompliceerde werkwijze, want naar de Hongaarse regelgeving moeten de Hongaarse voedingsautoriteiten tot in het kleinste detail geïnformeerd worden over de samenstellingen van de gerechten, op straffe van, tot miljoenen Forinten oplopende, hoge boetes. Tot zelfs de kleinste wijziging aan gerechten is op die manier al een exclusieve gecompliceerde bureaucratische wijziging, vooral wanneer het exotische kruiden betreft die bij de voedselautoriteit niet zo bekend zijn. Toch heeft Oscar gekozen voor zijn schoolbord met een beperkte keuze aan voor-, na- en hoofdgerechten, want alleen op die manier is Oscar in staat om, in tegenstelling tot de meeste Hongaarse restaurants, gegarandeerd altijd verse en seizoengebonden producten te verwerken. Niet alleen is alles vers (nu zijn bijvoorbeeld verschillende gerechten opgemaakt met verse vijgen uit de eigen terrastuin), maar met zijn ingebouwde flexibiliteit kan Oscar op die manier ook aan de speciale wensen van verwende gasten voldoen. Om de principes van het restaurant recht te doen, worden bij Mjam alleen exclusieve theeën geserveerd zonder onnatuurlijke kleur of smaakstoffen. Natuurlijk is het Mjam restaurant ook een speeltuin voor de internationale keuken in de breedste betekenis van het woord. De Hongaarse, de Nederlandse en de Caribean keuken zijn aan Oscars achtergrond gelieerd, terwijl de Japanse-, Indonesische (Aziatische) en Griekse keuken door Oscars uitgebreide werkervaring ook geen vreemden meer zijn. De meeste gerechten omvatten zelfs een combinatie van internationale smaken en tendensen, zoals dat alleen mogelijk is bij koks die met alle keukens bekend zijn en de lokale smaken door en door begrijpen.

Tot de vaste klanten van het gelijk al redelijk gefrequenteerde Mjam-restaurant rekenen Oscar en Monika hun “Buurman”, de burgemeester en de stedelijke notabelen, maar wij zijn zelf ook al 2x 150 km op-en-neer gereden om van de geneugten uit de Mjam keuken te genieten. Oscar zou geen echte Nederlander zijn, wanneer in zijn restaurant niet een aantal typisch Nederlandse producten te koop zouden zijn, maar ook voor Hongaarse biologische kwaliteitswijnen kan men bij Oscar en Monika terecht!

En, oh ja, een website heeft het Mjam-restaurant nog niet, maar het emailadres is mjamhungary@gmail.com. Oscar is telefonisch vanuit Nederland en mobiel – in het Nederlands – te bereiken onder nummer 0036703778184, of met een vaste verbinding binnen de Hongaarse grenzen: 06703778184. Het adres van het Mjam-restaurant is Városháztér (stadhuisplein) 2, op de grens van de Rákóczi utca (straat) en het Városháztér, in het verlengde van de voorgevel van het stadhuis.