Internationale banken lijken in de rij te staan om de Poolse bank BGZ, eigendom van Rabobank, over te nemen. Nadat eerder deze week de Italiaanse bank UniCredit een bod had uitgebracht op de Rabodochter, heeft nu ook de Poolse financiële instelling Alior zich gemeld. Dat hebben betrokkenen gezegd tegen persbureau Reuters.

Alior wil BGZ overnemen met financiële steun van PZU, een van de grootste verzekeraars in Polen. De deal zou een waarde hebben van rond de 1 miljard euro. Ook de Franse bank BNP Paribas en het Spaanse Banco Santander zouden BGZ, voluit Bank Gospodarki Zywnosciowej, willen inlijven.

Eerder deze week bracht de Italiaanse bank UniCredit een voorlopig bod uit op BGZ. Terwijl een aantal Europese bankconcerns de laatste jaren hun belangen in Polen hebben afgebouwd om de kapitaalbuffers te versterken, willen andere hun posities in de grootste economie van Oost-Europa juist verstevigen.

Strategische opties

Rabobank zei in juni de ‘strategische opties’ voor BGZ te bestuderen. De Poolse toezichthouder op de financiële markten liet eerder deze week weten de ontwikkelingen rond BGZ scherp in de gaten te houden. De beurswaakhond wees erop dat Rabobank vorig jaar nog een belang van ruim 25 procent in BGZ overnam van de Poolse overheid. Daarbij zou de Nederlandse bank beloftes hebben gedaan ten aanzien van investeringen op de lange termijn.

Bron en lees verder: z24