Terwijl onlinehandelaar Amazon en de Duitse vakbond Verdi twisten over de arbeidsvoorwaarden in Duitsland, gaat Amazon drie nieuwe distributiecentra bouwen in Polen. Van daaruit zullen in eerste instantie vooral de klanten van Amazon.de beleverd worden, maar Amazon benadrukt dat het niet van plan is bestaande distributiecentra te sluiten of te verhuizen.

In elk van de nieuwe distributiecentra zullen 2.000 mensen voltijds aan de slag kunnen. Daar bovenop zullen er in piekperiodes tot 3.000 seizoensarbeiders per centrum kunnen worden aangetrokken, zo deelde Amazon vandaag mee. Twee centra (nabij Wroclaw en bij Poznan) zouden tegen augustus 2014 de deuren moeten openen, het derde (ook bij Wroclaw) midden 2015.

Het gaat niet om een verhuizing van de Duitse distributiecentra naar het buitenland, benadrukt Amazon-manager Tim Collins, die voor Europa verantwoordelijk is. Het doel is om de Europese activiteiten uit te bouwen, klinkt het. Toch zouden vanuit de centra in eerste instantie vooral klanten van Amazon.de bedienen en in een latere fase klanten van alle Europese websites.

Amazon en vakbond Verdi liggen al maanden in de clinch. De vakbond probeert Amazon er al maanden toe te brengen om de lonen van zijn 9.000 werknemers in Duitsland af te stellen op de lonen die van kracht zijn in de sector van de distributie. Amazon weigert en argumenteert dat het om logistieke centra gaat. De lonen in de logistieke sector liggen lager dan in de distributie. Er werd al meermaals gestaakt en de vakbond heeft nog acties aangekondigd.

De Poolse krant ‘Puls Biznesu’ bericht al meerdere dagen over de Poolse plannen van Amazon. Volgens de krant wil de onlinehandelaar na de werkonderbrekingen in Duitsland een deel van de activiteiten verhuizen naar Oost-Europa. Amazon heeft nu al meer dan twintig distributiecentra in Europa. De investering in Polen loopt in de honderden miljoenen euro’s, aldus Collins.

Bron en lees verder: hln.be