Professionals uit de voedselverpakkingsindustrie mogen het NVC–VNU Foodpacking Congres “absoluut niet missen”, zegt Marc Klumper, project manager van VNU Exhibitions. Het congres heeft plaats op de eerste dag van het nieuwe Foodpacking Event (9 en 10 oktober 2013, Jaarbeurs) en levert de bezoeker waardevolle objectieve kennis op. Op het congres spreken hoogleraren Jaap Seidell en Roland ten Klooster, maar ook Bert Himpe van Schütz Benelux en Marc Oude Luttikhuis van Het FoodAtelier.

Maar Klumper raadt bezoekers óók aan om de lezingen van de exposanten te bezoeken, getiteld Foodpack Business Cases. Bijzonder aan de exposanten op het Foodpacking Event is dat zij een selectieproces hebben doorlopen en een toegevoegde waarde bieden. “Niet iedereen kan als exposant op het Foodpacking Event staan”, zegt Marc Klumper. “We hebben de exposanten geselecteerd op basis van diepgaande gesprekken. Hoe specialistisch en innovatief is het product dat de exposant levert? Is het bedrijf van de exposant gegroeid of is er een aantoonbare groeistrategie? Hoe groot is hun kennis? Specialistische kennisoverdracht is de kern van het Foodpacking Event.”

De combinatie van het congres met de aanwezigheid van specialistische exposanten maakt het Foodpacking Event volgens Klumper zo uniek. “Op het congres spreken hoogwaardige deskundigen, die geen financiële belangen hebben in de bedrijven die er exposeren. Zo doe je objectieve kennis op. Maar na het congres ga je niet naar huis, nee, je kunt met die nieuw verkregen kennis direct het gesprek aan gaan met een specialistische exposant of een offerte aanvragen. Kennisoverdracht en contact met leveranciers van oplossingen heeft op dezelfde beursvloer plaats”, vertelt Klumper.

Het Foodpacking Event wordt dit jaar voor het eerst gehouden en komt voort uit een behoefte uit de industrie. VNU Exhibitions organiseert al elke twee jaar Macropak, de vakbeurs voor verpakken en verpakkingen. “Macropak is echt een algemene beurs. Bezoekers van die beurs hebben ons laten weten dat ze óók behoefte hebben aan een specialistische beurs. Van de ruim 13.000 bezoekers van Macropak komen er rond de 8.000 geheel of gedeeltelijk uit de voedselverpakkingsindustrie. Zij hebben stellig aangegeven dat ze graag een event willen die is gericht op voedselverpakking. Dat event komt er nu.”

Op het Foodpacking Event worden de belangrijkste thema’s behandeld waar de voedselverpakkingsindustrie mee te maken heeft. Het belangrijkste thema is volgens Klumper de voedselveiligheid van het verpakken. “De consument wil weten dat het eten veilig is verpakt. Je ziet ook dat vanuit de Europese Unie regelgeving steeds strenger wordt. Ook het afgelopen jaar zijn weer een paar nieuwe Europese regels ingevoerd. Professor Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam, houdt op het congres de lezing ‘Verpakken en Voedselverlies: Vrienden of Vijanden?’ Daarin bespreekt Seidell die nieuwe wetgeving en wat de gevolgen zijn voor de verpakkingsindustrie.”

Een ander belangrijk onderwerp dat op het Foodpacking Event langskomt, is ‘ontwerp & design’. “Vooral de laatste vijf à zes jaar zie je dat het ontwerp van een verpakking een marketingfunctie heeft gekregen. Ontwerp en design worden ingezet om het koopgedrag te beïnvloeden. Denk aan de voornamen die Coca Cola op zijn flesjes heeft gezet.” Welke processen een klant doorloopt voordat hij een product kiest, beschrijft Roland ten Klooster, hoogleraar Packaging Design and Management aan de Universiteit Twente en een van de sprekers, in zijn artikel ‘Hoe val ik op?’ op de website van het Foodpacking Event.

Gerelateerd aan ontwerp is het thema gebruiksgemak van voedselverpakkingen. Klumper: “Hoe vaak heb je wel niet dat je een kuipje koffiemelk openmaakt en de koffiemelk morst? Voor veel consumenten zijn gebruiksonvriendelijke verpakkingen de grootste irritatie. Roland ten Klooster en Marc Oude Luttikhuis van Het FoodAtelier spreken op het congres over die rampverpakkingen én over mogelijke oplossingen.”

Tot slot komen ook de volgende thema’s aan bod op het Foodpacking Event: de recyclebaarheid en duurzaamheid van voedselverpakkingen en -materialen; intelligente voedselverpakkingen en de minimalisatie van onnodig voedsel weggooien door efficiënte verpakkingsprocessen, -machines en goed omsloten verpakkingen.

Het Foodpacking Event wordt op woensdag 9 en donderdag 10 oktober 2013 gehouden in Jaarbeurs Utrecht in Congreszaal High Five (Hal 5). Het NVC–VNU Foodpacking Congres is op 9 oktober van 10:30 tot 13:30. Aansluitend beginnen de Foodpack Business Cases, vanaf 9 oktober om 13:30. Op 10 oktober zijn er nog de hele dag Foodpack Business Cases.


Bron en lees verder: VNU Exhibitions