Belgische bedrijven in de grensregio zien steeds meer Nederlanders die reageren op een vacature. Dat blijkt uit onderzoek door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) in Brussel, zeg maar de Belgische variant van MKB-Nederland. In Vlaanderen zijn nu nog zo’n 83.000 vacatures, daar liggen dus kansen voor Nederlanders. De brancheorganisatie deed onderzoek onder 429 kleine en middelgrote bedrijven in de Vlaamse grensregio.

Toename
Uit dat onderzoek blijkt dat 44 procent van de bedrijven steeds meer Nederlandse sollicitanten krijgt. Het gaat om banen in alle sectoren, dus niet alleen in de bouw. In een kwart van de gevallen krijgt de Nederlander ook werkelijk de baan. Volgens NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws zijn Nederlanders veel enthousiaster om zich aan te bieden voor een baan: “ze hebben meer lef, terwijl de Belgen te bescheiden zijn. Daar hebben we nog veel van te leren. Het is niet normaal dat er meer Nederlanders hier op vacatures afkomen dan Belgen”.

Veel vacatures
Volgens de NSZ zijn er in Vlaanderen nu zo’n 236.000 werklozen, terwijl er 83.000 vacatures zijn. Volgens Mattheeuws heeft dat te maken met de hoge werkloosheidsuitkering in België: “het probleem is dat veel Belgen liever werkloos blijven. Wij vinden een sociaal vangnet heel belangrijk, maar het mag geen hangnet worden”.

Hoewel dus meer Nederlanders in België worden aangenomen, loopt het lang niet altijd goed af. Dat heeft volgens de NSZ te maken met te grote cultuurverschillen en met Nederlanders die niet waarmaken wat ze bij het sollicitatiegesprek hebben gezegd. “Nederlanders kunnen door een gezonde dosis lef de baan binnenrijven, maar dan moeten ze het uiteraard nog waarmaken. En daar knelt vaak het schoentje. Men heeft zich vaak mooier voorgesteld dan dat men echt kan waarmaken”, aldus Mattheeuws.

Auteur: Raoul Cartens
Bron en lees verder Omroep Brabant