In het kader van de Vrede van Utrecht (1713 -2013), waar Kasteel Amerongen onderdeel van uitmaakt, is er in het onderhuis van Kasteel Amerongen een tentoonstelling te zien over het diplomatenleven van de familie Van Reede.

Godard Adriaan van Reede, Heer van Amerongen, was een uitmuntend diplomaat en maakte in opdracht van de republiek der Verenigde Nederlanden vele reizen door het zeventiende-eeuws Europa. Zijn echtgenote Margaretha Turnor zag zich door de veelvuldige en langdurige afwezigheid van haar man, genoodzaakt de rol van ‘kasteelheer’ te vervullen.

De tentoonstelling geeft een beeld van Godard Adriaan van Reede als diplomaat en Margaretha Turnor als kasteelvrouwe.

Aan de hand van voorwerpen wordt het verhaal over dit bijzondere echtpaar verteld. Een video-installatie van het kunstenaarsechtpaar Saskia Boddeke en Peter Greenaway verbeeldt dit leven op een eigentijdse wijze.

De tuin van het kasteel maakt deel uit van de vaste collectie. Deze tuin vertelt vier eeuwen tuingeschiedenis, namelijk van de middeleeuwen, renaissance, barok tot aan de Engelse landschapsstijl. De tuin is als blikvanger een belangrijk onderdeel van Kasteel Amerongen.

Kasteel Amerongen heeft een lange geschiedenis. Het gebouw zoals het er nu staat, is een fraai toonbeeld van Hollands Classicisme. Sinds het einde van de zeventiende eeuw heeft elke generatie zijn eigen stempel op dit bijzondere Huys gedrukt. De afgelopen vijf jaar zijn het interieur en de collectie gerestaureerd. Het Huys is weer ingericht zoals de laatste bewoners het in 1977 hebben achtergelaten. Bezoekers kunnen van het historische interieur van Kasteel Amerongen genieten.


Bron en lees verder: Kasteelamerongen