De fraude met betaalkaarten levert criminele groepen alleen al in Europa 1,5 miljard euro op per jaar. Europol wil meer bevoegdheden om de strijd met de fraudeurs aan te gaan.

Europol pleit in zijn jaarrapport over de fraude met betaalkaarten voor meer bevoegdheden, zeker als het gaat om het najagen van criminelen buiten de Europese grenzen. “Een speciaal mandaat voor Europol is aan te bevelen om wereldwijd opererende georganiseerde criminele groepen te ontmantelen en om de Europese Unie te beschermen tegen verdere fraude via pasbetalingen.”

De noodkreet van Europol komt met de constatering dat het op dit moment niet mogelijk is consumenten veilige betalingsmogelijkheden te bieden. Zelfs als (dure) beschermingsmaatregelen het gebruik van de pinpassen ongemakkelijker maken, is de veiligheid niet volledig te garanderen. De criminele groepen lopen een laag risico om gepakt te worden, maar maken hoge winsten. De 1,5 miljard euro die criminele groepen jaarlijks binnenhalen worden ook nog eens verder geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe criminele technieken, of juist om legale ondernemingen op te zetten.

Plunderen van bankrekening vooral vanuit VS
Het plunderen van de bankrekeningen van EU-ingezetenen gebeurt overigens het meest vanuit de Verenigde Staten, zegt Europol, en daarom zou de EMV-standaard zo snel mogelijk wereldwijd moeten worden ingevoerd. Die EMV-standaard zorgt ervoor dat we geen gebruik meer hoeven te maken van een magneetstrip op de pas, maar van een chip. Die EMV-chip wordt alleen nog maar gebruikt in Europa, maar niet in de Verenigde Staten. Daarom is het skimmen van de magneetstrip nog steeds een goede fraudemethode.

Zolang de EMV-chip nog niet wereldwijd geïmplementeerd is, zou GeoBlocking standaard moeten worden gebruikt voor EU-passen. Met GeoBlocking wordt de pas ongeschikt gemaakt om buiten Europa te gebruiken. Mensen die hun pas in de Verenigde Staten zouden willen gebruiken, moeten dan voor de reis bij hun bank om opheffing van de GeoBlocking vragen.

‘Winst gaat voor veiligheid’
De Europese politieorganisatie eindigt zijn rapport wat somber. Financiële instellingen zijn in deze economische omstandigheden vooral geïnteresseerd in producten en diensten die op korte termijn winstgevend zijn en daarin wordt fraude geaccepteerd. Er worden geen pogingen gedaan om de verantwoordelijken voor die fraude te vinden. De prikkel voor opsporingsdiensten is daarmee eveneens weg. De schade wordt immers gedekt door de financiële sector zelf en zeker internationale onderzoeken kosten de gemeenschap veel geld.

“Dat alles leidt tot de gevaarlijke situatie dat het illegale inkomen van georganiseerde criminele bendes niet wordt aangepakt en teruggehaald. Het lijkt erop dat binnen de EU de aanpak niet is geharmoniseerd en volledig wordt ondersteund door alle betrokkenen. De EU gebruikt verouderde technologie die betaalkaarttransacties niet adequaat kan beschermen”, sombert het rapport verder.

Nieuwe technologie is geen oplossing
Maar ook nieuwe technologieën brengen nog geen verlichting. Volgens Europol zijn nieuwe technologieën nog niet goed geanalyseerd maar zijn er wel al zorgen over een goed gecoördineerde en gestandaardiseerde implementatie om fraude uit te kunnen bannen. De prioriteit moet dan ook op dit moment niet (meer) liggen bij de beveiliging van betalingen, maar bij het rapporteren van alle incidenten, waaronder ook datalekken, zodat er verder onderzoek naar kan worden gedaan. Dat soort meldingen mag onder voorwaarde van anonimiteit, vindt Europol.

De Europese politie vindt dat er een gecentraliseerde database moet komen waarin alle mogelijke verdachten van kaartfraude kunnen worden gelinkt met fraude-incidenten en andere onderzoeken. “Europol, met een gespecialiseerd team en een bestaande operationele database en nieuw technologisch platform, kan daarin een belangrijke rol spelen.” Wat Europol nu nog mist, en dus graag wil hebben, is data vanuit het bedrijfsleven en samenwerking met landen buiten de Europese Unie.

Bron en lees verder: Webwereld