De sociaaldemocratische ex-premier Milos Zeman (68) heeft de presidentsverkiezingen in Tsjechië gewonnen. Dat liet het Tsjechische nationale statistiekbureau zaterdag weten.

De populist kan rekenen op zo’n 55 procent van de stemmen, op basis van de uitslagen uit 99,9 procent van de stembureaus. Zemans conservatieve uitdager Karel Schwarzenberg (75), een telg uit een oud adellijk geslacht, blijft steken op ongeveer 45 procent. Schwarzenberg is nu minister van Buitenlandse Zaken. Hij is tevens vicepremier in een regering die niet erg populair is wegens haar bezuinigingsbeleid. Hij heeft vooral veel aanhang onder de jongeren.Slechts zo’n 59 procent van de circa 8 miljoen stemgerechtigde Tsjechen nam vrijdag en zaterdag de moeite om te gaan stemmen. Het was de eerste keer dat de Tsjechen hun staatshoofd rechtstreeks konden kiezen. Eerdere presidenten werden door het parlement gekozen.

De huidige president Václav Klaus was na twee ambtstermijnen niet herkiesbaar. De president van Tsjechië heeft voornamelijk een ceremoniële functie, maar benoemt daarnaast onder andere premiers en rechters.

Bron en lees verder: Volkskrant