Originele titel: Hongarije doet nationaliteit in de aanbieding

Chinezen, Japanners en Koreanen die voor 250.000 euro aan Hongaarse staatsobligaties kopen, krijgen een verblijfsvergunning cadeau. De Hongaarse regering lokt rijke mensen van buiten de EU omdat het minder afhankelijk wil worden van de internationale kapitaalmarkt, en ook van vervelende voorwaarden die verbonden zijn aan de leningen van het IMF en de EU. Investeerders krijgen een tijdelijke verblijfsvergunning, maar kunnen na een half jaar al een permanente aanvragen.

Niemand weet hoeveel mensen het betreft, maar er circuleren cijfers van tien- tot achttienduizend gegadigden. Chinezen, Vietnamezen, Japanners, Koreanen en Arabieren hebben belangstelling. Het kan Hongarije zo’n 2,5 tot 4,5 miljard euro opleveren. Goedkope schoenenMaar critici vrezen voor de gevolgen voor het Hongaarse midden- en kleinbedrijf. Nu al zijn vele duizenden Chinese en Vietnamese ondernemers actief. Ze verkopen goedkope kleding, schoenen en tassen. Net als koffie, thee, wasmiddelen, chocola en drank. Niemand weet wat de omvang van de Aziatische middenstand is, maar ze zijn niet meer weg te denken uit de armere wijken van Boedapest en provinciesteden.

“Hun kwaliteit is minder, maar mensen kopen er toch. Ze kunnen zich niets anders veroorloven”, verzucht een schoenverkoper bij het Nyugatistation in Boedapest. Hij zag de afgelopen maanden talloze Aziatische concurrenten opduiken. Hun schoenen kosten hooguit een kwart van zijn merkschoenen. Wat Chinezen volgens deskundigen een voorsprong geeft, is toegang tot goedkope kredieten in eigen land. Kleine Hongaarse bedrijven betalen, als ze al een banklening krijgen, rentepercentages van 15 procent of meer.

Onderwereld
Maar er zijn andere punten van kritiek. Zo bestaat de vrees dat Hongarije een toegangspoort wordt voor de Chinese onderwereld, of een plek waar geld witgewassen wordt. Het ministerie van binnenlandse zaken wuift de zorgen weg. Ook bij deze groep gelukzoekers wordt gecontroleerd of ze een strafblad hebben. Overigens is Hongarije niet het enige EU-land dat in tijden van crisis met verblijfsvergunningen kapitaal hoopt te lokken. Spanje gaat mensen die voor minimaal 160.000 euro aan Spaans onroerend goed kopen een verblijfsvergunning geven. Zo hoopt het land de onroerendgoedmarkt weer vlot te trekken. Griekenland en Bulgarije hebben plannen om investeerders te lokken die geld willen steken in een lokaal bedrijf. Een investering in een Oostenrijks bedrijf van twee tot drie miljoen euro, levert ook een verblijfsvergunning op.

Wie eenmaal toestemming heeft om zich in een EU-land te vestigen, kan dankzij het Schengenverdrag ook naar andere landen reizen. Maar Brussel heeft in deze kwestie geen zeggenschap. “De leden beslissen zelf onder welke voorwaarden investeerders van buiten de EU in hun land kunnen verblijven”, aldus Tove Ernst, woordvoerder van de Europese Commissie.

Auteur: Runa Hellinga
Bron en lees verder: Trouw