Op 2 november vierden wij Allerzielen. Allerzielen is een internationale herdenking waarop de overledenen worden herdacht.

Zo ook in Hongarije waar de overledenen zo nationaal herdacht worden dat het een nationale vrije dag oplevert. Uit praktische overwegingen hebben de Hongaren niet vandaag, maar gisteren, aansluitend aan het weekeinde, hun vrije dag gebruikt om naar de kerkhoven te gaan, om daar hun overleden familieleden, vrienden, bekenden te bezoeken en te herdenken.Weken van tevoren staan de winkels al vol met speciale glazen kaarsenpotten, houders voor waxinelichtjes, echte en plastic bloemen en bloemstukjes, die in de weken voor Allerheiligen al naar de graven worden gebracht. Legio zijn ook de Hongaren die langs de weg de chrisanten uit hun tuinen verkopen om de graven mee te versieren. Het begint echt al weken van tevoren omdat op één dag niet alle overledenen in het land bezocht kunnen worden. Het aantal gelegenheidskilometers dat verreden wordt is gigantisch, nog afgezien van de extra openbaar vervoersmogelijkheden die overal in het land aangeboden worden.

Veel van de genoemde gelegenheidskilometers worden verreden door gelegenheidsrijders die normaal gesproken niet of zelden op de weg komen. Daarbij kan gedacht worden aan ouderen die niet meer zo zeker zijn van hun kunnen en – naar keuze – levensgevaarlijk voortjakkeren of – net zo gevaarlijk – op de grote weg uitgesproken langzaam rijden en uitkijken dat er vóór hen geen ongelukken gebeuren. Andere gevaarlijke verkeersdeelnemers zijn de “geroutineerde” chauffeurs die op één dag meer kerkhoven willen bezoeken en kilometers maken dan er normaal gesproken in een dag passen. Allerheiligen levert elk jaar opnieuw een record aantal ongelukken en verkeersslachtoffers op, die dan het volgende jaar ook weer herdacht worden.

Allerheiligen heeft ook nog een bijkomstig effect. De normaal gesproken toch al schitterend versierde kerkhoven met de goed verzorgde en met bloemen aangeklede graven, krijgen door de duizenden brandende kaarsen een absolute meerwaarde. Het klinkt misschien een beetje luguber, maar wij hebben vaak genoeg op Allerheiligen ‘s avonds een tochtje gemaakt langs de kleine steden en dorpen in heuvelachtige en vlakke gebieden om te te genieten van het bijzondere uitzicht op de verlichtte kerkhoven. Op zulke avonden is het zoeken naar kerkhoven niet nodig. De duizenden kaarsjes verlichten de kerkhoven en de lucht zo sterk dat alleen al het op de licht-gloed afgaan, “succes” verzekert. Ergens is het gelukkig dat Allerheiligen buiten het toeristische seizoen valt, anders zou van Allerheiligen-avond een buitengewone toeristische attractie worden gemaakt.