Hongarije werd er van verschillende kanten om veroordeeld. Vooral vanuit het altijd “beter” wetende buitenland. Maar voor de nieuwe Hongaarse premier Orbán Victor was het een logische stap. Zelfs schreeuwerige, zo niet verwijtende, druk vanuit verschillende landen en instituten, onder andere vanuit de EU en het IMF mochten niet baten. Banken en financiële instellingen in Hongarije die jarenlang profiteerden van – in de privatisering doorverkochte belasting alternatieven – banken die over de ruggen van zelfs de armste Hongaren grof geld verdienden, banken die door hun hebzucht huisden en kantoor hielden in de meest luxe panden en paleizen, die banken en ook financiële instellingen zouden een bankbelasting moeten gaan betalen om de staatsschuld te helpen lenigen.

En wat lees ik nu vanmorgen om om zes uur, hier in Hongarije, in de Nederlandse Internet kranten? Jawel hoor, “Europese ministers steunen belasting voor banken” (Volkskrant) en een beetje meer genuanceerd “Verdeeldheid over Europese belasting voor financiële sector” (Financieele Dagblad)! Nou, daar wilde ik wel goed wakker van worden!Na even doorlezen en nadenken vielen gelukkig een paar verschillen op met wat de Hongaarse premier wil bereiken, maar toch…De Hongaarse premier wil waarschijnlijk – zonder het met zoveel woorden publiekelijk te zeggen – nauwelijks herstelbare en misschien wel bewuste gemaakte fouten in de privatiseringscontracten met vroegere staatsbanken – door zijn bankbelasting – herstellen. Natuurlijk ten gunste van het deficit in de Hongaarse schatkist.In de “westerse landen” zou de belasting op financiële instellingen een buffer moeten aanleggen, waarmee toekomstige economische crises en bankfalen worden bezworen. Sommige ministers van financiën uit de EU landen zijn nu bang dat – door de heffing belasting te noemen – het geld niet naar een “banken noodfonds” gaat, maar simpel weg via een taalkundig of ander foefje in de nationale reserve verdwijnt, meestal tot nut van het algemeen en het nut van de regeringen in het bijzonder.

Natuurlijk is mijn mening als inwoner van Hongarije en (sinds 1982) als getuige van het dramatische politieke verleden van Hongarije, redelijk beïnvloed. Mijn mening is niet meer objectief en mijn beoordeling over de maatregelen van de Hongaarse premier natuurlijk ook niet. Het doet mij dan ook erg goed, dat beide kranten aangeven dat in Zweden een soort bankenbelasting al langer bestaat en dat, behalve Hongarije, ook Duitsland, Frankrijk en Groot Brittannië aan zo’n soort belasting werken.

Blijft natuurlijk staan, dat de bedoeling van de Hongaarse premier niet hetzelfde is als de financiële “buffer” die de Europese Ministers van financiën nu voor ogen hebben, het idee van de Hongaarse premier wordt in ieder geval internationaal niet meer zo veroordeeld als aan het begin van zijn actie. Hij blijkt zelfs niet eens de eerste te zijn!Als eeuwige optimist in Hongarije stel ik vast, dat Hongarije eens te meer laat zien dat het in staat is om zijn eigen boontjes te doppen en dat deze regering er alles aan doet om van Hongarije een betrouwbare zakelijke partner te maken.

Over mijn denkwijze, over de mogelijkheden om in Hongarije te investeren en over het grote voordeel van investeringen op de korte termijn heb ik al eerder geschreven.